Skip to main content

Ευλογιά των πιθήκων: Το ευρωπαϊκό CDC αυξάνει το επίπεδο συναγερμού

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Συνιστά στις αρχές δημόσιας υγείας να σχεδιάσουν και προετοιμαστούν για γρήγορο εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) αύξησε το επίπεδο συναγερμού κινδύνου για την ευλογιά των πιθήκων (mpox) την Παρασκευή και ζήτησε από τις χώρες να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα εγρήγορσης για ταξιδιώτες που φθάνουν στην Ευρώπη από πληγείσες περιοχές.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία είπε ότι διαβλέπει τώρα έναν «μέτριο» κίνδυνο mpox, σε σύγκριση με τον προηγηθέντα «χαμηλό», τόσο για τον ευρύτερο πληθυσμό όσο και για τους ταξιδιώτες. Πρόσθεσε ότι η πιθανότητα συνεχούς μετάδοσης στην Ευρώπη παραμένει πολύ χαμηλή, υπό την προϋπόθεση ότι τα εισαγόμενα κρούσματα θα διαγιγνώσκονται γρήγορα και εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου.

Το CDC συνέστησε στις αρχές δημόσιας υγείας να σχεδιάσουν και να προετοιμαστούν για τον γρήγορο εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων κατηγορίας Ι που μπορεί να φτάσουν στην Ευρώπη. Προβλέπει ότι ο αντίκτυπος από αυτό το στέλεχος του ιού θα είναι χαμηλός στην Ευρώπη εάν εφαρμοστούν κατάλληλα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πύλη Πληροφοριών Εμβολιασμού, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής νόσος που προκαλεί συμπτώματα οξείας ιογενούς λοίμωξης (όπως: πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους) και στο δέρμα εμφανίζεται εξάνθημα με βλατίδες ή φυσαλίδες.

Αναβάθμιση από ΠΟΥ

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την έξαρση της ασθένειας στην Αφρική, κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης αφότου μολύνσεις με το στέλεχος clade Ib άρχισαν να εξαπλώνονται στις γειτονικές της ΛΔ του Κονγκό χώρες. Χθες, Πέμπτη, μια μόλυνση από το νέο στέλεχος επιβεβαιώθηκε στη Σουηδία, το πρώτο σημάδι πρώτη ένδειξη της εξάπλωσής του εκτός Αφρικής.

Το ευρωπαϊκό CDC συνέστησε στις αρχές δημόσιας υγείας να ετοιμάσουν σχέδια και να προετοιμαστούν για γρήγορα εντοπισμό τυχόν μολύνσεων με το clade I που μπορεί να φθάσουν στην Ευρώπη. Προβλέπει πως ο αντίκτυπος από αυτό το στέλεχος του ιού θα είναι μικρός στην Ευρώπη εφόσον υπάρξει η κατάλληλη επιτήρηση και εφαρμοστούν μέτρα ελέγχου.

Η mpox είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης και αν και είναι συχνά ήπια, μπορεί να είναι μοιραία σε σπάνιες περιπτώσεις.

Δείτε εδώ περισσότερα για το πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου