Skip to main content

Ευλογιά των πιθήκων: Έκτακτα μέτρα από την Κίνα

REUTERS/Arlette Bashizi

Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες και εμπορεύματα από χώρες που επιβεβαιώθηκαν κρούσματα της mpox

Οι κινεζικές αρχές προχωρούν σε προληπτικά μέτρα αυξημένης επιτήρησης της κίνησης προσώπων κι εμπορευμάτων προς την επικράτεια από κράτη ή περιοχές όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της mpox (της πρώην ευλογιάς των πιθήκων) για έξι μήνες, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική υπηρεσία τελωνείων.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, ταξιδιώτες από χώρες όπου έχουν καταγραφτεί ξεσπάσματα θα υποχρεούνται να δηλώσουν εγγράφως αν είχαν επαφή με συμπτωματικούς ασθενείς ή αν παρουσιάζουν οι ίδιοι συμπτώματα, ενώ οχήματα, εμπορευματοκιβώτια και αγαθά από τα κράτη και τις περιοχές με κρούσματα θα απολυμαίνονται, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της υπηρεσίας.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Σουηδίας κατέγραψε, όπως λέει, το πρώτο κρούσμα μιας νέας μεταδοτικής παραλλαγής του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (mpox Clade 1) εκτός της αφρικανικής ηπείρου.
Το εν λόγω άτομο μολύνθηκε κατά τη διάρκεια παραμονής του σε μια περιοχή της Αφρικής όπου παρατηρείται μεγάλη εξάπλωση της μεταδοτικής παραλλαγής του ιού Clade 1.

Η είδηση έρχεται λίγες ώρες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία για το θέμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς του πιθήκου τις επόμενες ημέρες στην Ευρώπη