Skip to main content

ΠΟΥ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το νέο ξέσπασμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων

Πάνω από 17.000 κρούσματα στην Αφρική το 2024

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λόγω του ξεσπάσματος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) στην Αφρική.

Ο ΠΟΥ συγκάλεσε την επιτροπή έκτακτης ανάγκης για τον ιό mpox εν μέσω ανησυχιών ότι ένα πιο θανατηφόρο στέλεχος του ιού, η κλάση Ib, είχε φτάσει σε τέσσερις επαρχίες της Αφρικής που δεν είχαν προηγουμένως επηρεαστεί. Το στέλεχος αυτό είχε προηγουμένως περιοριστεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της επιτροπής συνεδρίασαν ουσιαστικά την Τετάρτη για να συμβουλεύσουν τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους σχετικά με τη σοβαρότητα της επιδημίας. Μετά από αυτή τη διαβούλευση, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος – το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σύμφωνα με το διεθνές υγειονομικό δίκαιο.

Γνωστό και ως PHEIC, αυτό είναι ένα καθεστώς που δίνεται από τον ΠΟΥ σε «έκτακτα γεγονότα» που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία άλλων χωρών μέσω της διεθνούς εξάπλωσης της νόσου. Αυτές οι επιδημίες μπορεί να απαιτούν συντονισμένη διεθνή αντίδραση, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής κήρυξαν την προηγούμενη ημέρα την επιδημία ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας ηπειρωτικής ασφάλειας – η πρώτη τέτοια κήρυξη από τον οργανισμό από την ίδρυσή του το 2017.

Πάνω από 17.000 κρούσματα στην Αφρική το 2024

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχουν αναφερθεί περισσότερα από 17.000 κρούσματα και περισσότεροι από 500 θάνατοι σε 13 χώρες της Αφρικής, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής, τα οποία χαρακτηρίζουν την επιδημία ως «γεγονός πολύ υψηλού κινδύνου». Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων -περισσότερα από 14.000- βρίσκεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία ανέφερε το 96% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυτόν τον μήνα.

Πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα

Η ευλογιά, παλαιότερα γνωστή ως monkeypox, είναι μια ιογενής ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και από μολυσμένα ζώα. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, όπως το άγγιγμα, το φιλί ή το σεξ, καθώς και μέσω μολυσμένων υλικών, όπως σεντόνια, ρούχα και βελόνες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, επώδυνο εξάνθημα, πονοκέφαλο, μυϊκό και οσφυαλγία, χαμηλή ενέργεια και διογκωμένους λεμφαδένες.

Για δεκαετίες, η ασθένεια είχε εντοπιστεί σε μεγάλο βαθμό στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, αλλά άρχισε επίσης να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική το 2022. Ο ΠΟΥ είχε προηγουμένως κηρύξει την εξάπλωση της mpox σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία τον Ιούλιο του 2022 και την τερμάτισε τον Μάιο του 2023.

Ο ιός Mpox χαρακτηρίζεται από δύο γενετικές κλάσεις, την I και την II. Μια κλάση είναι μια ευρεία ομαδοποίηση ιών που έχει εξελιχθεί επί δεκαετίες και αποτελεί μια γενετικά και κλινικά διακριτή ομάδα. Η κλάση Ιβ είναι πιο μεταδοτική και προκαλεί πιο σοβαρή νόσο.

«Μπορεί να περιοριστεί αν κάνουμε τα σωστά πράγματα τη σωστή στιγμή»

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν προηγουμένως ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί «αρκετά απλά, αν κάνουμε τα σωστά πράγματα τη σωστή στιγμή». Ζητούν επιπλέον διεθνή συνεργασία για τη χρηματοδότηση και την οργάνωση των προσπαθειών για την καταστολή της επιδημίας.

Ο οργανισμός έχει ήδη υπογράψει τη διαδικασία καταχώρισης του καταλόγου επείγουσας χρήσης και για τα δύο εμβόλια mpox και έχει αναπτύξει ένα περιφερειακό σχέδιο αντιμετώπισης που απαιτεί 15 εκατομμύρια δολάρια, με 1,45 εκατομμύρια δολάρια να έχουν ήδη αποδεσμευτεί από το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: CNN