Σε μια Στρογγυλή Τράπεζα οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέτασαν ευκαιρίες και κινδύνους για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης, υποστηρίζοντας παράλληλα τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας, της ένταξης, της ασφάλειας, της ιδιωτικής ζωής, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, «κάποιοι λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεκλειδώσει μια 4η βιομηχανική επανάσταση. Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, με σημαντικές συνέπειες για την υγεία».
Οι ομιλητές άντλησαν τις εμπειρίες τους στον τομέα της υγείας, του ακαδημαϊκού κόσμου, της κυβέρνησης και των ρυθμιστικών και ιδιωτικών τεχνολογικών τομέων για να αντιμετωπίσουν ζητήματα, όπως συνεργασίες, να συνδυάσουν την τεχνογνωσία της δημόσιας υγείας με την ιδιωτική καινοτομία και τη ρύθμιση, για να υποστηρίξουν με τόλμη αλλά υπεύθυνα την υιοθέτηση και την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης τεχνολογίες. Τονίστηκε επίσης ο ρόλος της αξιόπιστης ηγεσίας του ΠΟΥ στη διαμόρφωση ενός δίκαιου ψηφιακού μέλλοντος και η καθοδήγησή του στην ενημέρωση σχετικά με την υλοποίηση έργων τεχνητής νοημοσύνης.
Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε η σημασία να τεθούν οι άνθρωποι και το δημόσιο συμφέρον στο επίκεντρο κατά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την υγεία. Εκφράστηκαν ανησυχίες για την ενίσχυση των υφιστάμενων ανισοτήτων, αλλά καταγράφηκε επίσης ελπίδα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι τρέχοντες περιορισμοί, βοηθώντας στην προσέγγιση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων και ανθρώπων σε απομακρυσμένες περιοχές και αυξάνοντας τις δυνατότητες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας με περιορισμένο χρόνο.
Τα επόμενα βήματα θα ληφθούν στους τομείς:
- μιας ανανεωμένης παγκόσμιας στρατηγικής για την ψηφιακή υγεία και την τεχνητή νοημοσύνη (2026-2030).
- της υλοποίησης της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την τεχνητή νοημοσύνη για την υγεία (GI-AI4H)·
- της κατανομής των ευθυνών μεταξύ των ενδιαφερομένων, όπως: κινητοποίηση πόρων για την υποστήριξη της ΠΟΥ και των κρατών-μελών για την οικοδόμηση συναίνεσης, ανάπτυξη καθοδήγησης και την παροχή τεχνικής υποστήριξης για την υπεύθυνη μόχλευση της τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας.