Skip to main content

Ο Ελευθέριος Θηραίος πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών

Η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών (ΙΕΑ) είναι το αρχαιότερο ιατρικό σωματείο της χώρας - Η νέα σύνθεση του δ.σ.

Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, μίας από τις αρχαιότερες επιστημονικές εταιρείες της χώρα μας, αναλαμβάνει ο γενικός ιατρός Ελευθέριος Θηραίος.

Η νέα σύνθεση του δ.σ.

Μετά το πέρας των αρχαιρεσιών της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Ιουλίου 2024, η νέα σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που προέκυψε είναι η:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ, ΚΥ Βάρης,  Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης ΟΔΙΠΥ ΑΕ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νικόλαος Αρκαδόπουλος, Χειρουργός, Καθηγητής Χειρουργικής, Διευθυντής Δ’ Χειρουργικής Κλινικής, ΠΓΝ «Αττικόν»

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αικατερίνη Μαραθιά, Πνευμονολόγος, τ. Διευθύντρια Καρδιοχειρουργικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δημήτριος Βασιλόπουλος, Παθολόγος-Ρευματολόγος, Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, Β’ Παθολογική Κλινική και Ομώνυμο Εργαστήριο ΕΚΠΑ, Μονάδα  Κλινικής Ανοσολογίας-Ρευματολογίας, ΓΝΑ «Ιπποκράτειο»

ΤΑΜΙΑΣ
Λουκιανός Ραλλίδης, Καρδιολόγος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΠΓΝ «Αττικόν»

ΜΕΛΗ
Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής Επιστημονικός Υπεύθυνος, Α’ Παθολογική-Ογκολογική Κλινική, ΓΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας»

Ελισάβετ Γρουζή, Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Αιμοδοσίας, ΓΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας»

Δημήτριος Μπούμπας, Παθολόγος-Ρευματολόγος, Καθηγητής Παθολογίας, Δ’ Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος της Μονάδας Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, ΠΓΝ «Αττικόν»

Σωκράτης Παπαγεωργίου, Νευρολόγος, Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροψυχολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α’ Νευρολογική Κλινική, «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο.

Ποια είναι η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών

Η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών (ΙΕΑ) είναι το αρχαιότερο ιατρικό σωματείο της χώρας. Ιδρύθηκε στις 13 Μαΐου 1835, δύο χρόνια πριν από την ίδρυση του Εθνικού Πανεπιστημίου. Η ιστορία της «είναι αυτόχρημα η ιστορία της νέας Ελληνίδος Ιατρικής». Στην ηγεσία της βρέθηκαν, κατά καιρούς, πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού ιατρικού κόσμου. Κατά διάρκεια του βίου της έχει γνωρίσει ημέρες επιστημονικής δόξας και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα ιατρικά αλλά και στα κοινωνικά πράγματα της χώρας.

Η νεότερη περίοδος της Ιατρική Εταιρεία Αθηνών οριοθετείται στα 1974, όταν την προεδρία της αναλαμβάνει ο Σωτήρης Παπασταμάτης, που ορίζει ως στόχο της «να συμβάλει εις τον συντονισμόν του έργου των επί μέρους εταιρειών, και δη του αφορώντος τας επιστημονικάς των εκδηλώσεις και τας μεταξύ αυτών σχέσεις».

Το 1975 η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών αρχίζει την έκδοση του περιοδικού της Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής και διοργανώνει το 1ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο.

Συνεχίζοντας τις δύο αυτές βασικές δραστηριότητες, αθλοθετώντας το Έπαθλο “Σωτήρης Παπασταμάτης”, αναβιώνοντας το Συμβουλίδειο Αγώνισμα, χορηγώντας Υποτροφίες, αναλαμβάνοντας εκδόσεις πολύτιμων βιβλίων και μ’ ένα πλήθος άλλων εκδηλώσεων, οι μετέπειτα διοικήσεις επιδιώκουν διαρκώς την προσαρμογή του έργου και της λειτουργίας της ΙΕΑ πάνω στο όραμα του Σ. Παπασταμάτη.

Ποιος είναι ο Ελευθέριος Θηραίος

Ο Ελευθέριος Θηραίος, MD, MSc, PhD, είναι Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ, μετεκπαιδευθείς στη Δημόσια Υγεία στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και στα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας (Πανεπιστήμιο Αθηνών / King’s College / ETHICS). Είναι Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης στον Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε. και πρόεδρος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ΠΦΥ. Επίσης, μέλος της “Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών” και Μέλος Επιστημονικών Ομάδων Εργασίας για την ανάπτυξη Διαγνωστικών και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης και Εθνικών Μητρώων του Υπουργείου Υγείας και επιστημονικός Συνεργάτης της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Μέχρι πρότινος ήταν ο γενικός γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών ενώ είναι μέλος Ελληνικών και Διεθνών/Ευρωπαϊκών Εταιρειών & Δικτύων.