Με έδρα τη Λάρισα μέσα στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Health Hub, ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας για τον μετασχηματισμό του κλάδου Υγείας και Φαρμάκου με τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης με χρηματοδότηση περί τα 3 εκατ. ευρώ.
Όπως μας εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια, ΕΚΠΑ και μέλος του Health Hub, Μαριλένα Βλάχου, πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτός από τη Λάρισα θα έχει επίσης παρατήματα σε: Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Κέρκυρα και Ρόδο, ενώ θα συμμετέχουν πανεπιστήμια, οργανισμοί και φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Στόχος είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση των ψηφιακών ικανοτήτων στον κλάδο της υγείας και του φαρμάκου στην Ελλάδα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών που βασίζονται σε σύγχρονες τεχνολογίες, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και οργανισμούς/φορείς του δημοσίου, η ανάπτυξη ενός ανθρωποκεντρικού πλαισίου κατάρτισης και εκπαίδευσης για την απόκτηση προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων που θα συνδράμουν στην υποστήριξη της καινοτομίας και της ηγεσίας στην υγειονομική περίθαλψη, η υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης, παραγωγικής διαδικασίας ψηφιακού μετασχηματισμού, και η υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας και των δημόσιων φορέων, παρέχοντάς πρόσβαση σε καινοτόμες υπηρεσίες αλλά και διασύνδεση με τους άλλους Ευρωπαϊκούς Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Όπως μας εξηγεί η κα Βλάχου, τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συντονισμένη δράση του Health Hub, δεν αφορούν μόνο τους τελικούς χρήστες των υπηρεσιών αλλά και το γενικό πληθυσμό της χώρας.
Οι καινοτομίες του θα συμβάλουν σε σημαντικότατο βαθμό στην εκπλήρωση της αδήριτης ανάγκης για στοχευμένη και αναβαθμισμένη υγειονομική περίθαλψη μέσω τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα εξασφαλίσουν, όπως λέει, την πρόσβαση σε νέες και άμεσες θεραπείες.
Ως εκ τούτου, η λειτουργία του Health Hub αποτελεί μία σημαντικότατη ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου της υγείας, θέτοντας έναν νέο ορίζοντα.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια, ΕΚΠΑ και μέλος του Health Hub, Μαριλένα Βλάχου, η παροχή υψηλού επιπέδου, αλλά ταυτοχρόνως δωρεάν ή προσιτού κόστους, υπηρεσιών υγείας αποτελεί διαχρονική ανάγκη.
Όλοι οι συμμετέχοντες του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub προσβλέπουν στην επιτυχή υλοποίηση των στόχων του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (κατατάχθηκε 27 στα 28).
Η πλειοψηφία των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα (από το Foundation και το EIT Digital) αναγνωρίζουν τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς το 90,2% είτε έχει ξεκινήσει είτε σκοπεύει να ενεργοποιήσει άμεσα έναν οδικό χάρτη ψηφιακού μετασχηματισμού.
Το υποψήφιο Health Hub φιλοδοξεί να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών ΜΜΕ, MidCaps, Οργανισμών του Δημόσιου Τομέα.
Το «Health Hub: Healthcare & Pharmaceutical Industry Transformation through Artificial Intelligence Digital Services» είναι υποψήφιο EDIH με έδρα την περιφέρεια Θεσσαλίας. Και αντιπροσωπεύει μια συνεργασία 3 δημόσιων φορέων, 6 πανεπιστημίων, 4 ερευνητικών ιδρυμάτων και οργανισμών, 2 τεχνολογικών οργανισμών, 3 παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και 6 οργανισμών υποστήριξης επιχειρήσεων.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το Health Hub εγγυάται ότι οι εταιρείες υγείας και η δημόσια διοίκηση έχουν πρόσβαση σε τεχνογνωσία, εκπαίδευση, τεχνολογίες, υποδομές και εργαστήρια για τη βελτίωση και την επιτάχυνση της ψηφιοποίησής τους. Το Health Hub θα προσεγγίσει περισσότερους από 2.000 δικαιούχους και θα υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό τουλάχιστον 160 παρέχοντας ένα πλήρες σύνολο υπηρεσιών.