Η κλιματική αλλαγή και η σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες μετακινήσεις, έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο σοβαρές επιδημίες.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, επιδημίες όπως ιλαρά, κοκκύτης και διφθερίτιδα έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους στην Ευρώπη με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η αυξανόμενη καταγραφή κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού παγκοσμίως το 2024 είχε ως συνέπεια την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για επιδημία Δάγκειου πυρετού. Από τις αρχές Ιανουάριου έχουν αναφερθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότεροι από 5.000 θάνατοι παγκοσμίως. Τα περισσότερα αφορούν τις περιοχές Βόρεια/ Νότια/Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Καναδάς & Καραϊβική. Επίσης, έως τα τέλη Μαρτίου αναφερθεί περισσότερα από 320.000 κρούσματα πυρετού Chikungunya (CHIKVD) σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενώ από τις αρχές του έτους έως τις 10 Ιουλίου έχουμε την καταγραφή 3 κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου σε χώρες της ΕΕ. Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε τον Απρίλιο στη Σεβίλλη της Ισπανίας, το δεύτερο τον Ιούνιο στη Μόντενα της Ιταλίας και το τρίτο τον Ιούλιο στην Θεσσαλία στην Ελλάδα.
Από την άλλη η επιδημία ιλαράς σε χώρες της ΕΕ συνεχίζεται και την περίοδο 15 Μαΐου-10 Ιουνίου αναφέρθηκαν σε 23 χώρες κρούσματα. Τα περισσότερα καταγράφονται στη Ρουμανία (3.267), Αυστρία (27), Ιταλία (186) Γερμανία (59) και την Πολωνία (63). Στην Ελλάδα από την αρχή του έτους 2024 και μέχρι τις 7 Μαρτίου έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη. Επίσης, έχουν δηλωθεί 15 θάνατοι στη Ρουμανία και 1 στην Ιρλανδία.
Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί και για τον κοκκύτη. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο 2024 έχουν δηλωθεί περισσότερα από 32.000 κρούσματα (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία). Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε βρέφη μικρότερα του ενός έτους (17 χώρες) και σε έφηβους 10-19 ετών (6 χώρες). Στην Ελλάδα τα κρούσματα το πρώτο πεντάμηνο του 2024 έφτασαν τα 230 όταν πέρσι είχαμε μόνο 9.
Ακόμη και χολέρα
Μια ακόμα επιδημία που απασχολεί τους ειδικούς είναι η χολέρα. Από την 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου αναφέρθηκαν 200.314 νέα κρούσματα και 1.955 θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο με τα περισσότερα να αφορούν τις (Ζάμπια, Αφγανιστάν, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Πακιστάν, Κονγκό, Κομόρες, Υεμένη, Σομαλία).
Πρόσφατα επίσης καταγράφηκαν και 6 κρούσματα του ιού Oropouche στην Ευρώπη σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Κούβα (3 στην Ιταλία και 3 στην Ισπανία).
Αύξηση όμως καταγράφουν και πάλι τα κρούσματα κορωνοϊού διεθνώς, καθώς και οι θάνατοι από τη νόσο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 8-14 Ιουλίου υπήρξε αύξηση στη θετικότητα, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών ανήλθε στους 669 και παρουσιάζει αυξητική τάση. Οι νέες διασωληνώσεις ήταν 12 και οι θάνατοι 26
Τέλος, ο ιός της πολιομυελίτιδας μέσα στο 2024 έχει καταγραφεί σε χώρες όπως Μαδαγασκάρη, Κονγκό, Νιγηρία, Μοζαμβίκη Πακιστάν κ.λπ. αλλά όχι σε χώρες της Ευρώπης.
Οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό των ταξιδιωτών, από και προς χώρες στις οποίες ενδημούν διάφοροι νόσοι, καθώς και την καταγραφή του εμβολιασμού στο Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.