Απάντηση στις κινδυνολογίες των φαρμακοποιών δίνει η επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με την οποία βάζει τα πράγματα στη σωστή τους θέση.
Συγκεκριμένα στη ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με θέμα: «Επιδείνωση του προβλήματος των ελλείψεων κατά τον μήνα Αύγουστο», ο ΣΦΕΕ επισημαίνει πρωτίστως ότι το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι παγκόσμιο, μακροχρόνιο, πολυπαραγοντικό και σύνθετο και δεν έχει να κάνει με τις διακοπές του Αυγούστου, που έτσι αλλιώς οι εταιρείες κάνουν το ίδιο πράγμα εδώ και χρόνια.
Επιπλέον, οι φαρμακευτικές εταιρείες παρέχουν λεπτομερή ανάλυση όλων των πωλήσεών τους στον ΕΟΦ από το 2016 σε καθημερινή βάση και η εποπτεύουσα αρχή έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τα στοιχεία για τυχόν υποτροφοδότηση της αγοράς.
Η διανομή στα φαρμακεία και χονδρεμπόρους καθώς και στα νοσοκομεία γίνεται μέσω εταιρειών διανομής (3PL- Third Party Logistics) και όταν κλείνει μία φαρμακευτική εταιρεία ή ένας διανομέας για τις καλοκαιρινές διακοπές, οι παραγγελίες που παραδίδονται στην αγορά είναι αντίστοιχες με τις πωλήσεις για 2 ή 3 εβδομάδες που ο διανομέας ή η φαρμακευτική εταιρεία πρόκειται να είναι κλειστοί ,εκτός εάν υπάρχει κάποιο έκτακτο περιστατικό, όπως τονίζει ο ΣΦΕΕ, συμπληρώνοντας ότι η πλειοψηφία της αγοράς λειτουργεί με ένα τμήμα ασφαλείας που καλύπτει έκτακτες καταστάσεις με έμφαση στα κρίσιμα φάρμακα και στις νοσοκομειακές ανάγκες.
Εφόσον τηρούνται όλες οι κινήσεις αυτές και παρ’ όλα διαπιστώνεται πως υπάρχει ζήτημα ελλείψεων, ίσως πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι αιτίες.
Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ διερωτώνται επίσης, πως είναι δυνατόν να μην υπάρχουν αναφορές περί έξαρσης των ελλείψεων σε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και νοσοκομειακά φαρμακεία την περίοδο του Αυγούστου, λόγω κλεισίματος ή υπολειτουργίας κάποιων φαρμακευτικών εταιρειών ή εταιρειών 3PL και να υπάρχουν μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Φαρμακαποθήκες: Οι εταιρείες εδώ και χρόνια προμηθεύουν τον απαραίτητο αριθμό σκευασμάτων πριν κλείσουν
Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες και ο πρόεδρος των Φαρμακαποθηκών Θ. Σκυλακάκης είχε τονίσει ότι οι εταιρείες προμηθεύουν τις αποθήκες με τα απαραίτητα σκευάσματα όπως κάθε χρόνο αφού είναι γνωστός περίπου ο αριθμός των χρονίως πασχόντων και επίσης ο Αύγουστος δεν είναι μήνας εποχικότητας με γρίπης ή άλλα έκτακτα νοσήματα.
Επιπλέον, τόνισε ότι οι φαρμακαποθήκες έτσι κι αλλιώς δεν κλείνουν τον Αύγουστο οπότε είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε οτιδήποτε έκτακτο. Σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή η χώρα έχει τις λιγότερες ελλείψεις από κάθε άλλη φορά.
Σύμφωνα με το υπουργείο αυτή τη στιγμή είμαστε σε πολύ καλή θέση έναντι των ελλείψεων
Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για τα φάρμακα, τόνισε ότι έχουν αντιμετωπιστεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό οι ελλείψεις με την ειδική πλατφόρμα στην οποία υπάρχει πλήρης καταγραφή όλων των φαρμάκων των φαρμακαποθηκών και έτσι ελέγχει το υπουργείο τι φεύγει σε παράλληλες εξαγωγές. πως είπε μάλιστα. «Δεν μπορεί να γίνει παράλληλη εξαγωγή σε φάρμακο που μας λείπει κατά κανέναν τρόπο».
Ενώ, συμπλήρωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει μέσω ΕΟΦ, σε αυξήσεις τιμών σε φάρμακα χαμηλού κόστους έτσι ώστε να πάψουν να αποσύρονται από την αγορά.
«Δεν έχει νόημα να κρατάς μια τιμή ενός φαρμάκου κάτω από το κόστος γιατί τελικά αυτός που θα το πληρώνει είναι ο ασθενής που δε θα το βρίσκει. Πάμε, με αυτήν τη διαδικασία που ελέγχεται μέσω ΕΟΦ, να βάλουμε ξανά την αγορά σε μία τάξη και να μη λείπουν τα φάρμακα. Σκοπός μας είναι ο ασθενής που χρειάζεται ένα φάρμακο να μπορεί να το βρει» τόνισε.