Στην τελική ευθεία βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπουργική Απόφαση που αφορά στη διάθεση της Ναλοξόνης στους ίδιους τους ωφελούμενους και τους οικείους τους. Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου και του ΟΚΑΝΑ, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η πλήρης διεύρυνση της χορήγησης Ναλοξόνης και η διάθεσή της με προγράμματα διανομής κατ’ οίκον (take-home Naloxone), αλλά και η διανομή από ωφελούμενο σε ωφελούμενο (peer-to-peer distribution).
Να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2021 πάρθηκε η πρώτη Υπουργική Απόφαση, ύστερα από τη θετική γνωμοδότηση του ΟΚΑΝΑ, με τη Ναλοξόνη να γίνεται διαθέσιμη από streetworkers, διασώστες του ΕΚΑΒ και λοιπούς επαγγελματίες υγείας.
Αυτό αποτέλεσε το πρώτο βήμα, ώστε να σώζονται ανθρώπινες ζωές στο πεδίο, καθώς μέχρι τότε δεν μπορούσαν να χορηγήσουν Ναλοξόνη οι επαγγελματίες του χώρου, παρά μόνο εντός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, όπου η καθυστέρηση μέχρι τη διακομιδή του περιστατικού οδηγούσε στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Τον Μάρτιο του 2023, διευρύνθηκε νομοθετικά πλήρως η δυνατότητα προμήθειας και χορήγησης Ναλοξόνης από όλους, συμπεριλαμβάνοντας και τους ίδιους τους ωφελούμενους και τους οικείους τους.
Στα 2 χρόνια έχουν σωθεί περισσότερα από 360 άτομα
Η προσπάθεια στο να μη χάνεται καμία ανθρώπινη ζωή από υπερδοσολογία είχε περάσει στην τελευταία φάση, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι σώζονται ετησίως 200-250 ανθρώπινες ζωές. Μέχρι σήμερα, στα 2 χρόνια έχουν σωθεί περισσότερα από 360 άτομα με την χορήγηση Ναλοξόνης.
Το τελευταίο σημαντικό βήμα του τρόπου διάθεσης της Ναλοξόνης στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης και κινδυνεύουν από υπερδοσολογία οριστικοποιείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Με την έκδοση της τελευταίας υπουργικής απόφασης η διάθεση Ναλοξόνης πλέον θα είναι ελεύθερη. Άλλωστε η Ναλοξόνη δεν μπορεί να βλάψει κανέναν παρά μόνο να σώσει ζωές. Έτσι, η πρωτοβουλία του Υφυπουργού αναμένεται να δώσει πρόσβαση στο εισπνεόμενο σκεύασμα της Ναλοξόνης στα ίδια τα άτομα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εξάρτησης, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν άμεσα περιπτώσεις οξείας τοξίκωσης.