Τον Ιανουάριο του 2025 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός της ΕΕ για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (HTA). Οι ειδικοί θεωρούν ότι μόνο μέσω της συνεργασίας θα επιτευχθεί ένα ασφαλές αποτέλεσμα που θα αποδώσει ώστε να διασφαλιστεί η ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο. Σύμφωνα με το Politico ο κανονισμός HTA της ΕΕ αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να επιταχυνθεί η πρόσβαση σε φάρμακα για τους ασθενείς στην Ευρώπη. Ειδικά σε μια εποχή που η επιστήμη στην ογκολογία μεταμορφώνει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.
Όπως αναφέρει το κείμενο της αν και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο, οι θάνατοι επιβραδύνονται. Οι νέες θεραπείες, μαζί με την πρόοδο στην πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τις νέες μεθόδους θεραπείας, βελτιώνουν και σώζουν ζωές καθημερινά. Για παράδειγμα, ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα που είναι ζωντανοί ένα χρόνο μετά τη διάγνωση είναι πάνω από 10 φορές υψηλότερος από ό,τι το 1995.
Αυτήν την καινοτομία πρέπει οι ειδικοί να την συνδυάσουν με το νέο κανονισμό HTA για να δημιουργήσουνε ταχύτερη πρόσβαση για τους ασθενείς σε όλη την Ευρώπη. «Συλλογικά, χρειαζόμαστε ένα σαφές, εφαρμόσιμο και προβλέψιμο πλαίσιο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι τη στιγμή που θα αξιολογηθούν τα πρώτα προϊόντα» επισημαίνει η EFPIA δηλώνοντας έτοιμη να συνεργαστεί με την Ομάδα Συντονισμού, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δίκτυο Ενδιαφερομένων Μερών HTA για να βοηθήσει στον καθορισμό βέλτιστων ρυθμίσεων εφαρμογής και κατευθυντήριων γραμμών που θα επιτρέψουν στο μελλοντικό σύστημα να επιτύχει τον στόχο του να φέρει τα φάρμακα στους ασθενείς ταχύτερα.
Από την άλλη και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ζητά αυξημένη πρόληψη του καρκίνου και καλεί την ΕΕ να εντείνει τις εκστρατείες ενημέρωσης και εκπαίδευσης σχετικά με τους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 40% των περιπτώσεων.
Εθνικό Ταμείο Καρκίνου
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα ενεργοποιεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Καρκίνο και ξεκινά τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου για τον Καρκίνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε από τη βιοφαρμακευτική Bristol Myers Squibb (BMS) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας, την Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.) η πρόσβαση στη φροντίδα του καρκίνου στην Ελλάδα εξακολουθεί να περιορίζεται από ποικίλους παράγοντες.
Όπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Αθανασάκης σε αυτούς περιλαμβάνονται η χαμηλότερη δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου και οι ανισότητες που προκαλούνται από το υψηλότερο επίπεδο
δαπανών από τους ίδιους τους ασθενείς. Όπως είπε, ένα 8% της συνολικής δαπάνης υγείας στη χώρα μας αφορά τη διαχείριση του καρκίνου. Το ποσό αυτό ανέρχεται στο 1,35 δισ. ευρώ όταν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ φτάνει στο 9% με 9,5%.
Κατά την άποψή του μπορούμε να επιτύχουμε την ενίσχυση της ογκολογικής φροντίδας μέσω της δημιουργίας ενός Εθνικού Ταμείου για τον Καρκίνο το οποίο θα ξεκινήσει με ένα προϋπολογισμό 1,4 δισ. ευρώ τα οποία μπορούν να «βρεθούν» με τη βοήθεια νέων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως φόροι υπέρ υγείας και φόροι σε προϊόντα που αποδεδειγμένα είναι επιβλαβή για την υγεία. Αντί λοιπόν να βασιστεί το κράτος στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τη δημόσια δαπάνη υγείας η οποία είναι χαμηλότερη (1,5% του ΑΕΠ) από το μ.ο. των χωρών του ΟΟΣΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα εργαλεία χρηματοδότησης τα οποία μπορούν να αποφέρουν πάνω από 400 εκατ. ευρώ. «Οι φόροι παράγουν δημοσιονομικό έσοδο όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι θα πάνε υπέρ Υγείας» τόνισε συμπληρώνοντας «Το 1991 που μπήκε ο πρώτος φόρος στα τσιγάρα είχε αποφασιστεί ότι τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν στην Υγεία. Δεν γνωρίζω αν έγινε ποτέ αυτό πράξη» σημείωσε ο καθηγητής.