Skip to main content

ΗΠΑ: 176 εκατ. δολάρια στη Moderna για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών

Η γρίπη των πτηνών δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για τους ανθρώπους

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε 176 εκατομμύρια δολάρια στη Moderna για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της πανδημίας γρίπης με βάση το mRNA που θα μπορούσε να λειτουργήσει κατά της γρίπης των πτηνών.

Λέει ότι θέλει να είναι «καλύτερα προετοιμασμένη» για μελλοντικές κρίσεις δημόσιας υγείας, έχοντας πάρει διδάγματα από τον Covid.

«Λειτουργικό εμβόλιο» που θα κυκλοφορήσει γρήγορα

Η γρίπη των πτηνών δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για τους ανθρώπους, παρά τα κρούσματα σε πουλερικά και βοοειδή. Όμως οι ειδικοί θέλουν ένα λειτουργικό εμβόλιο που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει γρήγορα, σε περίπτωση που ο ιός μεταλλαχθεί και γίνει πρόβλημα.

Η παρασκευή εμβολίου με τη χρήση τεχνολογίας mRNA -στην οποία βασίζεται και το εμβόλιο Covid της εταιρείας- είναι ταχύτερη από τους προηγούμενους τρόπους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι η προσθήκη αυτής της τεχνολογίας στην εργαλειοθήκη της για την πανδημία γρίπης ενισχύει την ικανότητά της να είναι «ευέλικτη και γρήγορη» κατά του ιού.

Τα κονδύλια από την αμερικανική Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και των δοκιμών σε προχωρημένο στάδιο του εμβολίου της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών H5N1.

Το στέλεχος αυτό υπάρχει εδώ και χρόνια στα πτηνά, αλλά ορισμένα άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών, έχουν μολυνθεί σε πρόσφατα κρούσματα.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί μια μέρα να αλλάξει και να αρχίσει να εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες.

Τα συμπτώματα στους ανθρώπους

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί. Υπήρξαν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που κόλλησαν τον ιό μετά από επαφή με άρρωστα ζώα. Στους ανθρώπους, ο ιός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια ασθένεια, όπως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και των ματιών, έως σοβαρή ασθένεια, όπως πνευμονία που μπορεί να αποβεί μοιραία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ.

Η Moderna ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμές του εμβολίου mRNA για τη γρίπη των πτηνών το 2023 με υγιείς ενήλικες εθελοντές. Τα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα φέτος και θα ενημερώσουν για τα επόμενα βήματα, αναφέρει η Moderna.

Πηγή: BBC