Skip to main content

Στα 4 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση της ΕΕ για τον Καρκίνο

Που βρίσκεται η Ελλάδα στην πρόληψη για τον Καρκίνο

Από το σύνολο του προϋπολογισμού των 5,3 δισ. ευρώ του EU for HEALTH η χρηματοδότηση για τον Καρκίνο ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ όταν η χρηματοδότηση προηγούμενων ετών ήταν μόνο 20 εκατ. ευρώ, επεσήμανε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη στην ομιλία της χθες στο 1st Greek Forum on Cancer Policy, Research & Funding Strategies της ΕΛΛΟΚ.

Όπως ανέφερε η Επίτροπος Υγείας είναι πολύ πιθανό μέσα αμέσως επόμενα έτη να έχουμε αύξηση 18% στα νέα περιστατικά καρκίνου και 26% στη θνησιμότητα. Παρόλα αυτά τα τελευταία 3 χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου μέσα από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο. Σύμφωνα όμως με τον Π.Ο.Υ. το 40% των καρκίνων θα μπορούσε να προβλεφθεί και με έναυσμα αυτό πριν δύο εβδομάδες οι υπουργοί Υγείας των κρατών-μελών συμφώνησαν σε ένα Σχέδιο για την εξάλειψη του καρκίνου.

Στους στόχους της ΕΕ είναι:

  • Ο εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών και αγοριών έναντι του HPV
  • Η αναθεώρηση του κώδικα του καρκίνου για τις συστάσεις
  • Ευρωπαϊκός Κώδικας μέσω εφαρμογής διαθέσιμη για όλου στους πολίτες
  • Νέες συστάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για 5 καρκίνους (μαστού, τραχήλου της μήτρας, πνεύμονα, προστάτη, εντέρου).
  • Διασφάλιση ότι το 90% των ασθενών θα έχει πρόσβαση στα Κέντρα Πρόληψης για τον Καρκίνο.
  • Εξειδικευμένο πρόγραμμα κατάρτισης για τους Σπάνιους Καρκίνους.
  • Προσχώρηση στο Σχέδιο «Δικαίωμα στη Λήθη» το οποίο ήδη έχουν υπογράψει 12 κράτη-μέλη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος.
  • Δίκτυο νέων με εμπειρία καρκίνου από όλα τα κράτη -μέλη για να μιλούν με ειδικούς και να ανταλλάσσουν απόψεις μέσω μιας smart cart για τα κινητά.
  • Πρόγραμμα επιστροφή στην εργασία για άτομα που έχουν νοσήσει από καρκίνο.
  • Ευρωπαϊκό μητρώο ανισοτήτων που θα βοηθήσει τα κράτη να δουν που έχουν ανάγκες και κενά.

Η Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι όλοι οι φορείς στην Ελλάδα έχουν δείξει υπομονή και αφοσίωση στην πραγματοποίηση του Σχεδίου για τον Καρκίνο και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι και το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου θα εφαρμοστεί άμεσα στη χώρα μας.

Τέλος μιλώντας από καρδιάς είπε «Χρειάζεται προσπάθεια και στοχοπροσήλωση είπε για να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον» ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τόσο η ίδια που έχει νοσήσει από καρκίνο όσο και η πρόεδρος της κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που έχασε την αδελφή της από καρκίνο είναι πολύ ευαισθητοποιημένες με το θέμα αυτό.

 

Τεράστια η πρόκληση

Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδη ο οποίος επεσήμανε ότι η πρόκληση είναι τεράστια αναφορικά όσον αφορά τις νέες θεραπείες στο σύστημα υγείας. Όπως είπε, το μοντέλο της ΕΕ μέσα στην πανδημία αναφορικά με τις θεραπείες και τα εμβόλια ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό και βοηθητικό και θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί και για άλλες ασθένειες.

«Κάνουμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτές τις θεραπείες για όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα. Έχουμε αργήσει με το Εθνικό Σχέδιο αλλά νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν υπεκφεύγω αλλά όταν ανέλαβα στο υπουργείο υπήρχαν θέματα που ήταν πρώτης προτεραιότητας όπως το clawback και οι προϋπολογισμοί και έριξα εκεί το μεγαλύτερο βάρος» τόνισε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι δουλεύει με την ομάδα εργασίας για το Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο και τα Μητρώα Ασθενών.

Τελικός στόχος είπε είναι να καταφέρουμε να έχει ο ασθενείς το φάρμακο που χρειάζεται. Ενώ, ανέφερε επίσης ότι παρατηρεί μια επιφυλακτικότητα από μέρους των γονιών να εμβολιάσουν τα αγόρια και τα κορίτσια έναντι του HPV. «Έχουμε να δώσουμε μάχη για να υπάρχει σωστή πληροφόρηση και να αποδεχτούν και να ακολουθήσουν οι γονείς το κομμάτι της πρόληψης» είπε.

 

Η Ελλάδα έχει δεσμεύσει 200 εκατ. για την Πρόληψη

Αναφορικά με το που βρίσκεται η χώρα μας για την αντιμετώπιση του καρκίνου μίλησε η γενική γραμματέας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη είπε ότι 40 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο νοσοκομείο Σωτηρία, 14, 7 εκατ. θα δοθούν στα 12 νοσοκομεία που έχουν μπει στο πρόγραμμα για τη νοσηλεία κατ’οίκον, 33 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα τηλεϊατρικής ενώ υπό υλοποίηση είναι το ψηφιακό πρόγραμμα για τη νόσο, ο φάκελος ασθενούς κ.α. και σε τελική φάση είναι η Κλινική Επιζώντων στο Αττικό νοσοκομείο η οποία τους επόμενους μήνες θα στελεχωθεί. Σύμφωνα με την ίδια η χώρα μας θα δώσει 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Πρόληψη.

Σε τελικό στάδιο το Μητρώο Ασθενών

Στο που βρίσκονται τα έργα της ομάδας εργασίας αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) Ζένια Σαριδάκη λέγοντας ότι είναι στο τελικό στάδιο η υλοποίηση του Μητρώου Ασθενών, ενώ ομαλοποιήθηκε το κομμάτι των βιοδεικτών για τις ογκολογικές εξετάσεις που πρέπει να συνταγογραφούνται και να γίνονται μέσω ΕΟΠΥΥ και έχει παραδοθεί στο υπουργείο Υγείας.

Προχωρά επίσης η ανανέωση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και η διασύνδεσή τους με τη συνταγογράφηση καθώς και η εκπαίδευση των ογκολόγων στις νέες εξετάσεις.