Skip to main content

Σήμερα η σημαντική συνάντηση υπουργείου – φαρμακοβιομηχανίας για το clawback

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης και των υποχρεωτικών επιστροφών

Σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι έχουν κληθεί στο υπουργείο Υγείας οι εκπρόσωποι του συνόλου της φαρμακοβιομηχανίας και της φαρμακευτικής αγοράς όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης και των υποχρεωτικών επιστροφών, ενώ ένα ακόμα θέμα που έχει τεθεί και από τις δύο πλευρές είναι το πολυπόθητο Ταμείο Καινοτομίας έτσι ώστε τα νέα φάρμακα να έρχονται στη χώρα μας χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις.

Άδ. Γεωργιάδης: Αποσύρθηκε η Απόφαση για την ειδικότητα των νέων ιατρών

Να θυμίσουμε ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback & rebate) έχουν φέρει στα όρια τους τις εταιρείες που καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν όλο και πιο φουσκωμένους λογαριασμούς φτάνοντας στα 3,6 δισ. ευρώ όταν η χρηματοδότηση από το κράτος φτάνει τα 2,8 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι πολυεθνικές θα θέσουν το θέμα του επενδυτικού clawback καθώς μπορεί να αποτελεί ένα σοβαρό μέτρο για το υπουργείο Υγείας όμως αφορά στο σύνολό του την ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποία τα τελευταία έτη έχει παρουσιάσει μια έκρηξη επενδύσεων και από τις πολυεθνικές μόνο την Boehringer η οποία είναι η μοναδική που έχει εργοστάσιο στην Ελλάδα και πρόσφατα ξεκίνησε και την επέκτασή του.