Skip to main content

Στάση εργασίας των υγειονομικών αύριο 27 Ιουνίου

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι

Πανελλαδική στάση εργασίας έχουν προκηρύξει για αύριο 27 Ιουνίου οι υγειονομικοί. Συγκεκριμένα, η ΟΕΝΓΕ θα κάνει στάση από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 10.30 και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών ενώ ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ έχουν ανακοινώσει στάση εργασίας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι με κινητοποίηση στο ΚΕΣΥ.

Η ΟΕΝΓΕ ζητά την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς όπως λέει, εδώ και τρία χρόνια υπάρχει θετικό πόρισμα της Επιτροπής και δεν εφαρμόζεται. Έτσι χιλιάδες νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες που υπηρετούν στο ΕΣΥ, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ που βγαίνουν στη σύνταξη 67 ετών ή 62 ετών με πάνω από 40 χρόνια εργασίας. Νοσηλεύτριες που προσλήφθηκαν στο ΕΣΥ σε πολύ νεαρή ηλικία συνταξιοδοτούνται 62 ετών μετά από 45 χρόνια εργασίας κάτι που δεν συμβαίνει σε κανέναν κλάδο εργαζομένων στο Δημόσιο.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι έχουν απομείνει 5.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, καθότι οι υπόλοιποι 1.000 απολύθηκαν αφού εγκαταστάθηκαν εργολάβοι. Και οι 5.000 που απέμειναν απολύονται σταδιακά. Ζητούν να σταματήσει με νομοθετική πρωτοβουλία η εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους και να δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ διότι εργάζονται 7 χρόνια και πλέον με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων και είναι άδικο να οδηγηθούν στην ανεργία.

«Τα Νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δις ευρώ που είναι «θηλιά στο λαιμό» στην λειτουργία τους. Δεν επιτρέπεται λοιπόν να σκορπάνε χρήματα στους εργολάβους» τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Αναφορικά με το μισθολογικό η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι οι μισθοί των υγειονομικών είναι εξευτελιστικοί καθώς επίσης και το ωρομίσθιο. Ο μισθός νοσηλευτών και διασωστών είναι 800 ευρώ, των τραυματιοφορέων 680 ευρώ. Το κυκλικό ωράριο (8 νύχτες, 8 απογεύματα, 8 πρωινά και τρεις αργίες) αμείβονται με 120 ευρώ συνολικά. Ενώ ο μισθός του ιατρού είναι 1850 ευρώ. Εξαιτίας όλων αυτών ενισχύεται το κύμα φυγής των υγειονομικών από το ΕΣΥ αν δεν δοθούν επιπλέον χρήματα στη Δημόσια Υγεία, ο τελευταίος υγειονομικός σύντομα θα κλείσει την πόρτα.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους φοιτητές της ιατρικής να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις ζητώντας να ακυρωθεί η απαράδεκτη απόφαση του ΚΕΣΥ που εισάγει φίλτρα στην έναρξη ειδικότητας, υποβαθμίζει το πτυχίο της ιατρικής και συνιστά ευθεία επίθεση σε βάρος των νέων γιατρών σε ότι αφορά τα μορφωτικά τους δικαιώματα.

«Όχι στη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων, καμία κατηγοριοποίηση των αποφοίτων Ιατρική και πλήρης στελέχωση και ανάπτυξη των Ιατρικών τμημάτων των νοσοκομείων» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ συμπληρώνοντας. «Χρειαζόμαστε ουσιαστική αναβάθμιση του περιεχομένου της εκπαίδευσης και εξασφάλιση ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος ώστε να απορροφάτε άμεσα το σύνολο των αποφοίτων της Ιατρικής και να καταργηθεί η αναμονή για την ειδικότητα. Μόνο έτσι θα εξαλειφθεί το φαινόμενο ορισμένα τμήματα να έχουν πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές και άλλα να έχουν πολλές κενές θέσεις ειδικευόμενων».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μοναδική προϋπόθεση για έναρξη ειδικότητας πρέπει να είναι το πτυχίο Ιατρικής.

Τέλος, η ΕΙΝΑΠ με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ επισημαίνει «Ως εμπνευστής της γνωστής απαράδεκτης ρύθμισης για την έναρξη ειδικότητας και εξειδίκευσης των νέων γιατρών, οφείλετε να παρευρίσκεστε στο ΚΕΣΥ, για να εξηγήσετε στους συναδέλφους σας γιατί αποφασίσατε να καταστρέψετε το ΕΣΥ διώχνοντας τους νέους ειδικευόμενους από τη χώρα. Η συνάντησή μας να γίνει στα γραφεία σας στις 12:00, όπου αναμένουμε να μας ανακοινώσετε την απόσυρση της ρύθμισης».