Αυξάνονται οι τιμές σε 461 φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με αιτήματα που έχουν υποβληθεί στον ΕΟΦ από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακοβιομηχανίες, πρωτότυπα και γενόσημα των οποίων οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές θα αυξηθούν: π.χ. φάρμακο παθήσεων αίματος και θρέψης που φτάνει στον καταναλωτή στο 1,42 ευρώ θα ανέλθει στο 1,65 ευρώ. Έχουν προταθεί όμως για αύξηση τιμής και φάρμακα με τιμές άνω των 200 ευρώ, ακόμα και άνω των 1.000 ευρώ. Η λίστα έχει αναρτηθεί στο site του ΕΟΦ και είναι προς διαβούλευση έως τις 28 Ιουνίου.
Απόσυρση γενοσήμων από την Ινδία
Την ίδια στιγμή ο ΕΜΑ ανακοίνωσε την απόσυρση εκατοντάδων γενοσήμων ινδικής παραγωγής γιατί βασίστηκαν σε αναξιόπιστες μελέτες βιοϊσοδυναμίας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εξήγησε ότι πρόκειται για περίπου 400 αντίγραφα φαρμάκων και ότι στην Ελλάδα αφορά μόνο 35 γενόσημα. Οι ασθενείς που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα γενόσημα θα πρέπει να ενημερωθούν από τον ΕΟΦ, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ερωτηματικά για τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Πάνω από 1 δισ. για Εθνικό Ταμείο Καρκίνου
Η δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου για τον Καρκίνο έπεσε στο «τραπέζι» των προτάσεων σε ημερίδα που διοργανώθηκε από τη βιοφαρμακευτική BMS, το Ινστιτούτο Οικονομικών Υγείας, την ΕΟΠΕ, την ΕΛΛΟΚ και το ΣΦΕΕ, με τον επίκουρο καθηγητή Οικο – νομικών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστα Αθανασάκη, να επισημαίνει ότι ένα 8% της συνολικής δαπάνης υγείας στη χώρα μας αφορά τη διαχείριση του καρκίνου.
Το ποσό αυτό ανέρχεται στο 1,35 δισ. ευρώ, όταν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. φτάνει στο 9% με 9,5%. Κατά την άποψή του μπορούμε να επιτύχουμε την ενίσχυση της ογκολογικής φροντίδας μέσω της δημιουργίας ενός Εθνικού Ταμείου για τον Καρκίνο, το οποίο θα ξεκινήσει με έναν προϋπολογισμό 1,4 δισ., ποσό που μπορεί να βρεθεί με τη βοήθεια νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως φόροι υπέρ υγείας και φόροι σε προϊόντα που είναι επιβλαβή για την υγεία.