Skip to main content

Μνημόνιο συνεργασίας κυβέρνησης – φαρμακοβιομηχανίας

Τα καινοτόμα θα συνταγογραφούνται βάση αυστηρών θεραπευτικών πρωτοκόλλων

Στην εύρεση τρόπων ώστε να εξασφαλίσει η πολιτεία καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στο 1st SFEE Summit του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι για να επιβιώσει το σύστημα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις διότι είναι περιορισμένοι οι πόροι του κράτους και όποιος υποστηρίζει το αντίθετο λέει ψέματα. Στο εξής θα έχουμε καινοτόμες θεραπείες με κανόνες. Τα καινοτόμα θα συνταγογραφούνται βάση αυστηρών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και θα διατίθενται στον ασθενή που τα έχει πραγματικά ανάγκη.

Το δεύτερο βήμα είναι η υπογραφή ενός δεσμευτικού μνημονίου συνεργασίας από την κυβέρνηση και τη φαρμακοβιομηχανία όπως στην Πορτογαλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο η χώρα πρέπει να έχει ένα σταθερό και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να την εμπιστευθούν εταιρείες της παγκόσμιας αγοράς και να επενδύσουν. «Η χώρα που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων θα κερδίσει και τις επενδύσεις» τόνισε.

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Απουσιάζει η αναγνώριση της καινοτομίας

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου παραδέχθηκε ότι συμφωνεί σε πολλά σημεία και η διαφωνία του έγκειται στο χρονισμό και την ερμηνεία κάποιων πραγμάτων. Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ασφυκτικό όπως είπε, με αποτέλεσμα μόνο 2 στα 10 καινοτόμα φάρμακα να έρχονται άμεσα, 5 στα 10 δεν έρχονται σε ένα εύλογο διάστημα και 3 στα 10 οι εταιρείες το σκέφτονται αν θα τα φέρουν. Ωστόσο, ο κ. Παπαδημητρίου βρήκε γόνιμη την ιδέα του μνημονίου συνεργασίας.