Οι κλινικές μελέτες μπήκαν στο μικροσκόπιο των ομιλητών στο 1st SFEE Summit του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο αντιπρόεδρος & γενικός διευθυντής της Pharmaserve-Lilly, Σπύρος Φιλιώτης εξήγησε, στην Ευρώπη επενδύονται 30 δισ. ευρώ ετησίως. Το ποσό που θα αντιστοιχούσε στην Ελλάδα θα ήταν 500 εκατ. ευρώ, όμως γίνονται επενδύσεις που φτάνουν το πολύ στα 100 εκατ. ευρώ.
Ενώ ο Άγγελος Μπένος, Partner του Pharma Industry Lead, PwC, Greece συμπλήρωσε ότι μόλις το 10% των κεφαλαίων δόθηκε για κλινικές μελέτες και ο λόγος είναι ότι χρειάζεται μακρόχρονος σχεδιασμός για να πραγματοποιηθούν. Επιπλέον, σημείωσε ότι σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ έχει δεσμευτεί για επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες και νέες τεχνολογίες από το επενδυτικό clawback. Από τα 500-550 εκατ. ευρώ το 60% πήγε σε παραγωγικές μονάδες και το 40% σε Έρευνα και Ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες μας λένε ότι είναι στην τελική ευθεία το Γραφείο Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αυτό θα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μπορεί και η Ελλάδα και παίξει σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή κλινικών μελετών.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η χώρα μας διαθέτει όλα τα εχέγγυα να γίνει ανταγωνιστική στον τομέα αυτό και να «τραβήξει» πολλές περισσότερες μελέτες. Έχουμε και πολλά νοσοκομεία και εξειδικευμένο προσωπικό και οργανωμένους συλλόγους ασθενών. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι εκπαίδευση, αλλαγή κουλτούρας και σωστή επικοινωνία.