Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ερευνητές εντόπισαν ένα βιολογικό αποτύπωμα της νόσου Πάρκινσον που ελπίζουν ότι μπορεί να οδηγήσει στην διάγνωση της νόσου μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος και μάλιστα τουλάχιστον επτά χρόνια προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Η Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευροεκφυλιστική διαταραχή στον κόσμο, με πιο κοινά συμπτώματα τη βραδύτητα της κίνησης, τον τρόμο σε μέλη του σώματος και τη μυϊκή δυσκαμψία.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν φάρμακα που να επιβραδύνουν ή να σταματούν τη νόσο του Πάρκινσον και οι προσπάθειες για την ανάπτυξη προληπτικών θεραπειών παρεμποδίζονται από την αδυναμία πρόγνωσης του εάν κάποιος πρόκειται να νοσήσει.
Και το χειρότερο είναι ότι πολλές από τις εκφυλιστικές καταστάσεις μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα έχουν ήδη επισυμβεί
Χρησιμοποιώντας μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης – ερευνητές από το University College του Λονδίνου και το University Medical Center του Γκέτινγκεν της Σουηδίας, εξέτασαν δείγματα αίματος από άτομα πάσχοντα με Πάρκινσον και εντόπισαν οκτώ βασικές πρωτεΐνες ή «βιοδείκτες» που ήταν κοινοί σε όλους τους πάσχοντες.
Πρόγνωση έως και 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Στη συνέχεια, ανέλυσαν με το εργαλείο μηχανικής μάθησης δείγματα αίματος που είχαν προ δεκαετίας ληφθεί από άτομα που εμφανίζουν την διαταραχή κατα τον ύπνο που ονομάζεται «Διαταραχή Ταχείας Κίνησης των Οφθαλμών». Ατομα που παρουσιάζουν τη συγεκριμένη διαραταχή σε ποσοστό 75% εμφανίζουν Πάρκινσον.
Ετσι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, κατέστη δυνατό να προβλεφθεί σωστά ποιοι ασθενείς θα ανέπτυσσαν Πάρκινσον και μάλιστα έως και επτά χρόνια πριν εμφανιστούν για πρώτη φορά τα συμπτώματα.
Αυτό σημαίνει ότι οι φαρμακευτικές θεραπείες θα μπορούν στο μέλλον να χορηγούνται σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου ή ακόμη και να την αποτρέψει την εμφάνισή της.
Με πληροφορίες από Sky news