Αναστάτωση προκλήθηκε από την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μη δώσει άλλη παράταση στην Απόφαση αναφορικά με τη λήψη αμοιβής των ακτινολόγων για την ιατρική πράξη της συνταγογράφησης των σκιαγραφικών σκευασμάτων σε απεικονιστικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, μόλις πριν ένα μήνα τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της αποκλειστικής συνταγογράφησης των σκιαγραφικών μέσων που χρησιμοποιούνται για απεικονιστικές εξετάσεις αποκλειστικά και μόνο από ιατρούς ακτινολόγους στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.
Επισημαίνεται ότι το μέτρο αυτό εντάχθηκε σε ΦΕΚ ήδη από το έτος 2011, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Επιστημονικές Επιτροπής του ΕΟΦ από το έτος 2009, λαμβάνοντας συνεχείς παρατάσεις εφαρμογής του από τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας.
Η διαδικασία της εισαγωγής του φίλτρου συνταγογράφησης για τα συγκεκριμένα προϊόντα είχε ξεκινήσει ήδη από το έτος 2021 με το ΑΠ Δ3(α)/57957 έγγραφο της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο μετατίθετο μέχρι και την 01.05.2024 οπότε και αποφασίστηκε η έναρξη εφαρμογής δυνάμει του ΑΠ 9515/26.04.2024 εγγράφου.
Το ΑΠ Δ3(α)/57957/29.09.2021 έγγραφο στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης και περιλαμβάνει αναλυτική κατάσταση των φαρμακευτικών προϊόντων στα οποία αφορά και τα οποία πρέπει να συνταγογραφούνται από ιατρό ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής.
Τι προβλέπει η Γνωμοδότηση
Η Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Ευάγγελου Κατσίκη αναφέρει ότι έπειτα από διεξοδική ανάλυση της ισχύουσας νομοθεσίας και των αρχών της ιατρικής δεοντολογίας: «Η συνταγογράφηση σκιαγραφικών προϊόντων από ιατρό ακτινοδιαγνώστη προϋποθέτει την είσπραξη αμοιβής για την ιατρική αυτή πράξη, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην αμοιβή του διαγνωστικού εργαστηρίου για την εξέταση, καθότι αποτελεί ξεχωριστή ιατρική πράξη. Δεδομένων όλων των παραμέτρων, η αμοιβή για την συνταγογράφηση σκιαγραφικών προϊόντων από ιατρό ακτινοδιαγνώστη καθορίζεται ελεύθερα και διαχωρίζεται εντελώς από την τυχόν συμμετοχή του ασφαλισμένου στο συνταγογραφούμενο φάρμακο, ή στην διενεργούμενη εξέταση με την χρήση αυτών των σκιαγραφικών προϊόντων».
Ποιοι έχουν μηδενική συμμετοχή
Το κόστος του σκευάσματος είναι αρκετά τσουχτερό από κυμαίνεται από 30-50 ευρώ. Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ καρκινοπαθείς, διαβητικοί τύπου 1, άτομα με Κυστική Ίνωση, Αιμορροφιλία, Ηπατίτιδα, Πολλαπλή Σκλήρυνση, Νεφρική Ανεπάρκεια, ψυχώσεις, Μεσογειακή Αναιμία, σπάνιες παθήσεις, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα αντιμετώπισης επιπλοκών του καρκίνου, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.α. έχουν μηδενική συμμετοχή. Ενώ 10% συμμετοχή πληρώνουν διαβητικοί τύπου 2, άτομα με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, Ψωρίαση, νόσο του Crohn, Αγγειοπάθεια, Συγγενή Ιχθύαση, νόσο Wilson, Επιληψία, Αλτσχάιμερ, Άνοια, νόσο Πάρκινσον, Μυασθένεια, Φυματίωση, Κληρονομικό Αγγειοοίδημα, Ρευματική Βαλβιδοπάθεια.
Αθανάσιος Χαλαζωνίτης: Το μέτρο είναι σωστό
Όπως εξήγησε στη «Ν» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, «Από το 2019 η Γνωμοδότηση ζητά την εναρμόνιση των εξετάσεων με σκιαγραφικό με τις οδηγίες της ΕΕ. Που σημαίνει ότι τα σκευάσματα αυτά πρέπει να συνταγογραφούνται από ιατρούς ακτινολόγους προκειμένου να αποφεύγεται πιθανή πρόκληση παρενεργειών. Η συνταγογράφηση θα γίνεται ανάλογα με τον ασθενή και την πάθησή του. Πρακτικά είναι η ίδια εξέταση όμως δεν μπορεί να λαμβάνει το ίδιο σκεύασμά ένας ασθενής με καρκίνο ή με διαβήτη.
Το 2021 ψηφίστηκε ο νόμος όμως όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί έδωσαν παράταση και μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε σε εφαρμογή το νόμο όπως άρμοζε. Το μέτρο είναι σωστό επισημαίνει ο κ. Χαλαζωνίτης, όμως με τις συνεχείς παρατάσεις δεν είχαμε προετοιμαστεί ώστε να έχουν λάβει κωδικούς συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ και τώρα έγινε ένας αγώνας δρόμου κυριολεκτικά για να επιτευχθεί αυτό.
Είναι αυτονόητο, είμαστε γιατροί και πρέπει να συνταγογραφούμε για την ιατρική αυτή πράξη. Το πως θα αποζημιώνεται στον ιδιωτικό τομέα είναι ένα κομμάτι που θα το βρουν μεταξύ τους οι γιατροί με το διαγνωστικό που συνεργάζονται. Κατά το νόμο ο γιατρός ακτινολόγος πρέπει να λάβει πια έξτρα αμοιβή για την πράξη αυτή οπότε πιθανόν το διαγνωστικό να τιμολογεί τον ασθενή και ο γιατρός να τιμολογεί το διαγνωστικό. Αν είναι δικό του το ιατρείο θα πληρωθεί 10 ευρώ για τη συνταγογράφηση.
Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι η συνταγογράφηση δεν συμπεριλαμβάνεται στην αμοιβή της αξονικής».
Στην Ελλάδα δεν πληρώνεται η υπεραξία γνώσης και εμπειρίας
Εξηγώντας μας όλη τη διαδικασία ο κ. Χαλαζωνίτης επισημαίνει «Τα χρήματα που λαμβάνει από τον ΕΟΠΥΥ ένα διαγνωστικό από μια εξέταση είναι εξαιρετικά λίγα. Για παράδειγμα για μια μαγνητική των 273 ευρώ ο ΕΟΠΥΥ στον ιδιώτη κοστολογεί αφαιρώντας την πιθανή παλαιότητα του μηχανήματος κ.α. και φτάνει στα 135 ευρώ, ενώ μόλις αφαιρέσει και τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) καταλήγει στα 40 ευρώ η αποζημίωση και από αυτά τα χρήματα πρέπει να πληρωθεί ο γιατρός, οι νοσηλευτές, η εξέταση κ.λπ.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν πληρώνεται η υπεραξία γνώσης και εμπειρίας. Για παράδειγμα, γιατρός στη Δράμα που τοποθέτησε καινούργιο μηχάνημα μαγνητικών εξετάσεων με αυτές τις αποζημιώσεις δεν μπορεί να βγάλει το leasing αλλά και άλλοι που θέλουν να επικαιροποιήσουν τα μηχανήματα τους είναι αδύνατο να το κάνουν».
Ταλαιπωρία των ασθενών
Παρόλα αυτά οι ασθενείς έχουν ενστάσεις για το όλο θέμα διότι εξαναγκάζονται σε έξτρα ταλαιπωρία όπως λένε καθώς μόλις ο γιατρός του συνταγογραφήσει το σκεύασμα πρέπει να πάει στο φαρμακείο να το αγοράσει και στη συνέχεια να πάει στο διαγνωστικό κέντρο ή στο νοσοκομείο που του το συνταγογράφησαν να κάνει την εξέταση.
Αν είναι σε δημόσιο νοσοκομείο σίγουρα η διαδικασία είναι πιο εύκολη αφού τα φαρμακεία των νοσοκομείων είναι μέσα στον ίδιο χώρο.
Νέοι στόχοι της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας
Στόχος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας είναι να τιμολογηθεί η ιατρική πράξη, η γνωμάτευση και η διάγνωση. Χωρίς τον ακτινολόγο δεν μπορούμε να έχουμε σύγχρονη ιατρική.
Ναι αλλά θα ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, λένε κάποιοι. Ναι αλλά θα είναι ασφαλείς είναι η απάντηση. Παρόλου που οι σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να επιφέρουν θάνατο είναι σπάνιες, μία στις 100.000. Όλες οι άλλες είναι από μέτριες έως ελαφρές όπως για παράδειγμα κνίδωση.
Επιπλέον, δεν θα ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Το σκεύασμα θα διατίθεται και μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων και μέσω των φαρμακείων των νοσοκομείων.
Το πιο σημαντικό για την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία είναι ο ασθενής να υποβάλλεται σε λιγότερη ακτινοβολία, να είναι δίπλα του ένας έμπειρος τεχνολόγος – ακτινολόγος και να έχει μια σωστή διάγνωση.
Επικαιροποίηση των Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων
Στο ερώτημα που βρισκόμαστε με τα διαγνωστικά πρωτόκολλα ο κ. Χαλαζωνίτης εξηγεί: Από το 2011 τα έχουμε έτοιμα και έχουν περάσει από το ΚΕΣΥ. Παρόλα αυτά ευελπιστώ μέχρι τον Οκτώβριο να επικαιροποιηθούν. Ιατρικώς δεν είναι παλιά αλλά δεν είναι και καινούργια.