Την Τρίτη 28 Μαΐου, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, ανακοίνωσε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο μεγάλων Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Projects of Common European Interest -IPCEI).
Το ένα αφορά τον τομέα του υδρογόνου και το άλλο, το πρώτο IPCEI στον τομέα της υγείας, το IPCEI Med4Cure, στοχεύει στην υποστήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της πρώιμης βιομηχανικής ανάπτυξης προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης και καινοτόμων διαδικασιών παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων.
Αυτό το IPCEI κοινοποιήθηκε από κοινού από έξι κράτη μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Σλοβακία και Ισπανία). Η συμμετοχή του τελευταίου θα καλυφθεί εν μέρει από τη «Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», καθώς η Ισπανία έχει ενσωματώσει αυτό το έργο στο εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Τα κράτη- μέλη θα παράσχουν έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε κρατική ενίσχυση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκτιμήσει ότι αυτή η δημόσια χρηματοδότηση θα ξεκλειδώσει επιπλέον ιδιωτικές επενδύσεις 5,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στο έργο θα συμμετέχουν 13 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη σε 14 έργα.
Το IPCEI στο σύνολό του θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2036. Αναμένεται να δημιουργήσει 6.000 θέσεις εργασίας, άμεσα και έμμεσα.
Διασφαλίσεις για τη διατήρηση του θεμιτού ανταγωνισμού
Το έργο περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ανάκαμψης που δίνει τη δυνατότητα στα κράτη που έχουν υποστηρίξει οικονομικά τον προϋπολογισμό IPCEI Med4Cure να ανακτήσουν δημόσιους πόρους, εάν τα έργα αποδειχθούν πιο επιτυχημένα από το αναμενόμενο στο μέλλον, δημιουργώντας έτσι πρόσθετα καθαρά έσοδα.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα του έργου θα κοινοποιηθούν από τις συμμετέχουσες εταιρείες με τον ευρωπαϊκό τομέα έρευνας και καινοτομίας και με την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Σχολιάζοντας το εργαλείο IPCEI, η Επίτροπος Vestager τόνισε ότι η διαδικασία αξιολόγησης IPCEI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια δημιούργησε πράγματι ένα οικοσύστημα και δεν προοριζόταν να στηρίξει μια συγκεκριμένη εταιρεία.
Γενικότερα, η Margrethe Vestager επέμεινε ότι: «Η βοήθεια πρέπει να πηγαίνει όπου χρειάζεται και πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκό αποτέλεσμα για να αποφευχθεί η διατάραξη των ίσων όρων ανταγωνισμού», η οποία θεωρείται από την Επίτροπο ως μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από το IPCEI.