Skip to main content

CDC: Το σύνδρομο Guillain-Barre «πιο συχνό του αναμενομένου» στους μεγαλύτερης ηλικίας Αμερικανούς που έκαναν τα νέα εμβόλια RSV

Υπολογίστηκαν σε περίπου 2 κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμένους

Οι αναφορές για μια σπάνια διαταραχή του νευρικού συστήματος ήταν «πιο συχνές από το αναμενόμενο» σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας στις ΗΠΑ που έκαναν τα νέα εμβόλια κατά του RSV, σύμφωνα με μια έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που παρουσιάζει το Associated Press.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν πάντως να τονίζουν ότι τα οφέλη από τους πυροβολισμούς υπερτερούν των κινδύνων.

Το CDC και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ λένε ότι αξιολογούν τυχόν κινδύνους, αλλά δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν τη σύστασή τους για τους εμβολιασμοί έναντι του RSV. Η σύσταση αφορά άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, τα οποία θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το εάν πρέπει να εμβολιαστούν.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια ηλικιωμένοι έχουν λάβει εμβόλια μίας δόσης –  είτε της Pfizer είτε της GSK – από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου για προστασία από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ο οποίος είναι μια κοινή αιτία συμπτωμάτων που μοιάζει με κρυολόγημα και μπορεί να είναι επικίνδυνος για βρέφη και ηλικιωμένους.

Τα δεδομένα

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν υπολογίσει περίπου 2 περιπτώσεις συνδρόμου Guillain-Barre σε κάθε 1 εκατομμύριο άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο RSV εντός τριών εβδομάδων από την εμβολιασμό.

Η νέα έκθεση του CDC επικεντρώθηκε σε 28 περιπτώσεις του συνδρόμου σε άτομα που εμβολιάστηκαν και όλα εκτός από ένα εμφάνισαν συμπτώματα μέσα σε 21 ημέρες. Αυτό μεταφράστηκε σε 1,5 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο GSK RSV και πέντε περιπτώσεις ανά εκατομμύριο στους αποδέκτες του εμβολίου Pfizer.

Εκτιμάται ότι 3.000 έως 6.000 άνθρωποι αναπτύσσουν σύνδρομο Guillain-Barre στις ΗΠΑ κάθε χρόνο – είτε μετά από μόλυνση από ιό είτε συνδέονται με έναν εμβολιασμό – και είναι πιο συχνό σε ηλικιωμένους, σύμφωνα με το CDC. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως, αλλά μερικοί έχουν μόνιμη νευρική βλάβη.