Skip to main content

Υπερσυνταγογράφηση και clawback τσακίζουν μικροβιολογικά και διαγνωστικά

Οι εκπρόσωποι των ιατρείων σκέφτονται να συνεχίσουν τη διακοπή παροχής υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση υπουργείου και διαγνωστικών και μικροβιολογικών ιατρείων για το θέμα του clawback.

Οι εκπρόσωποι των ιατρείων σκέφτονται να συνεχίσουν τη διακοπή παροχής υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς, όπως λένε, η υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων, με τιμοκατάλογο που ισχύει από το 1991 (με περαιτέρω εκπτώσεις) και το περιβόητο clawback, έχει προκαλέσει ασφυξία στον κλάδο.

Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας Αθανάσιος Τσακρής, εκατοντάδες εργαστήρια έχουν βουλιάξει στα χρέη και κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

«Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ με κλειστό προϋπολογισμό για τις εργαστηριακές εξετάσεις αλλά με ανοιχτή συνταγογράφηση – στην πραγματικότητα υπερσυνταγογράφηση, χωρίς κανένα πρωτόκολλο, όπως αυτά που εφαρμόζονται σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.

Το πλαφόν στο clawback (έως 5% όπως είναι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου πρέπει να θεσμοθετηθούν άμεσα. Οι εργαστηριακοί γιατροί «έβαλαν πλάτη» στηρίζοντας με αυταπάρνηση το σύστημα υγείας στην πανδημία. Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να τους ακούσει» τονίζει ο κ. Τσακρής.