Στις 5 Μαρτίου 2024, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημερώθηκε από το εθνικό εστιακό σημείο (NFP) του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας του Τσαντ (IHR) για μια εστία ηπατίτιδας Ε στην ανατολική επαρχία Ουαντάι του Τσαντ.
Η επαρχία Ουαντάι έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από εισροή προσφύγων και παλιννοστούντων που εγκατέλειψαν τη σύγκρουση στο Σουδάν από τον Απρίλιο του 2023, με την πλειοψηφία να είναι γυναίκες και παιδιά.
Η Δημοκρατία του Τσαντ είναι ανεξάρτητο κράτος της βορειοκεντρικής Αφρικής με έκταση 1.284.000 τ. χλμ. και πληθυσμό 8.997.237 κατοίκους (2002).
Το Τσαντ καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα της λεκάνης της λίμνης Τσαντ και περιλαμβάνεται ανάμεσα στη σαχαριανή οροσειρά Τιμπέστι και στην άνω λεκάνη του ποταμού Σαρί, στο κέντρο περίπου της Βόρειας Αφρικής, και δεν έχει θαλασσινή διέξοδο. Συνορεύει στα βόρεια με τη Λιβύη, στα ανατολικά με το Σουδάν, στα νότια με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στα δυτικά με το Καμερούν, τη Δημοκρατία του Νίγηρα και τη Νιγηρία.
2.092 κρούσματα
Από τις 2 Ιανουαρίου έως τις 28 Απριλίου 2024, αναφέρθηκαν συνολικά 2.092 ύποπτα κρούσματα ηπατίτιδας Ε, συμπεριλαμβανομένων 7 θανάτων (αναλογία θνησιμότητας κρουσμάτων (CFR) 0,3%) από δύο υγειονομικές περιφέρειες της επαρχίας Ouaddai, συγκεκριμένα, Adré και Hadjer-Hadid.
Μεταξύ των 2.092 ύποπτων περιπτώσεων, 103 (4,9%) προέρχονταν από την κοινότητα υποδοχής και το 1.989 (95%) αναφέρθηκαν από επτά στρατόπεδα προσφύγων και χώρους διέλευσης.
Για την διάγνωση χρησιμοποιήθηκαν τόσο ταχεία διαγνωστικά τεστ (RDT) όσο και αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) για επιβεβαιώστε τη διάγνωση σε δείγματα που συλλέχθηκαν.
Οι πιο πληγείσες ηλικιακές ομάδες είναι 6-17 ετών (1.113 περιπτώσεις) και 18-59 ετών (500 περιπτώσεις), που αντιπροσωπεύουν το 53,2% και το 23,9% των ύποπτων κρουσμάτων αντίστοιχα.
Συνολικά 27 έγκυες γυναίκες (1,3%) έχουν αναφερθεί μεταξύ των ύποπτων κρουσμάτων. Η ηπατίτιδα Ε εμφανίζεται συχνά σε ανθρωπιστικά περιβάλλοντα, όπως σε περιοχές που επηρεάζονται από συγκρούσεις και σε περιοχές εκτοπισμού.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η περιορισμένη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και η ανεπαρκής υγιεινή και υγιεινή αυξάνουν τον κίνδυνο εξάρσεων του ιού της ηπατίτιδας Ε.
Η πρόληψη, η πιο αποτελεσματική προσέγγιση
Το Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης Δημόσιας Υγείας έχει ενεργοποιηθεί από τις εθνικές υγειονομικές αρχές. Ο Π.Ο.Υ. ανέπτυξε μια διεπιστημονική ομάδα στο Adré για να υποστηρίξει τη δημιουργία της αντίδρασης και οι δραστηριότητες ανταπόκρισης βρίσκονται σε εξέλιξη με την υποστήριξη των εταίρων. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του, η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση κατά της ηπατίτιδας Ε. Η παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού, καλών πρακτικών υγιεινής, ποιοτικών προτύπων για τις δημόσιες παροχές νερού και η παροχή ασφαλών διαχειριζόμενων υπηρεσιών υγιεινής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης.
Τέλος, να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κίνδυνος είναι υψηλός σε εθνικό επίπεδο, μέτριος σε περιφερειακό επίπεδο και χαμηλός σε παγκόσμιο επίπεδο.