Δυναμική επιτάχυνση στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) ανακοίνωσε η Boehringer Ingelheim, η οποία το 2023 αύξησε πάνω από 5 δισ. ευρώ τις επενδύσεις της με στόχο την ανάπτυξη 25 νέων καινοτόμων φαρμάκων μέχρι το 2030.
Συγκεκριμένα, η Boehringer Ingelheim προγραμματίζει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων έχοντας αυξήσει τις επενδύσεις στο R&D το 2023 κατά 14,2%, φτάνοντας τα 5,8 δισ. ευρώ (με τα 5,2 δισ. ευρώ για φάρμακα ανθρώπινης χρήσης), ποσό που αντιπροσωπεύει το 22,5% των καθαρών πωλήσεων του ομίλου στον τομέα αυτό. Για να υποστηρίζει την ανάπτυξη της ανακοίνωσε πέρυσι ένα πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιό του, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της ανήλθαν το 2023 σε 1,2 δισ. ευρώ.
Ως εκ τούτου, υπολογίζει μέχρι το 2030 να λάβουν εγκρίσεις 25 καινοτόμα φάρμακα, μέρος εξ αυτών θα παράγονται στην Ελλάδα, ενώ προγραμματίζει 10 νέες κλινικές μελέτες που θα προστεθούν στις περίπου 30 που διεξάγονται ήδη διεθνώς. Επιπλέον, αναμένονται 20 λανσαρίσματα φαρμάκων ανθρώπινης και κτηνιατρικής χρήσης μέχρι το 2026.
Με αφορμή τις ανακοινώσεις για την επέκταση του pipeline της εταιρείας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάδος, Δημήτρης Αναγνωστάκης, επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη χώρα μας, καθώς ένα από τα βασικά εργοστάσια του ομίλου της Boehringer Ingelheim GmbH για την παραγωγή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση είναι αυτό στο Κορωπί, όπου παράγονται και συσκευάζονται φάρμακα που εξάγονται σε πάνω από 90 χώρες.
«Η νέα πτέρυγα του εργοστασίου που θεμελιώθηκε τον Ιανουάριο του 2024 αφορά μεταξύ άλλων στην παραγωγή καινοτόμων θεραπειών σε τομείς που υπάρχουν ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, όπως της ψυχικής υγείας, της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης και των καρδιομεταβολικών νοσημάτων» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι για πρώτη φορά, το εργοστάσιο στην Ελλάδα θα αναλάβει την παραγωγή αυτών των καινοτόμων προϊόντων που θα διατεθούν σε πάνω από 100 χώρες, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στην εθνική οικονομία αλλά και στο να γίνει η Ελλάδα παράδειγμα καινοτομίας στην Ευρώπη.