Πριν από 11 χρόνια μια ομάδα ιδεαλιστών ξεκίνησε ένα καινοτόμο εγχείρημα στη χώρα μας θέλοντας να μειώσουν στη σπατάλη τροφίμων και συγχρόνως να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, να έχουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι τους καθημερινά.
Μιλώντας με ένα από τα ιδρυτικά μέλη και Διαχειριστής του «Μπορούμε» τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη μάθαμε τι σημαίνει σπατάλη τροφίμων και πως μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στο να σταματήσει βοηθώντας την ίδια στιγμή την κοινωνία και το συνάνθρωπό μας.
1. Αλέξανδρε τι είναι το ΜΠΟΡΟΥΜΕ για να καταλάβει ο κόσμος και πως ξεκίνησε το όλο αυτό εγχείρημα;
Το Μπορούμε ξεκίνησε πριν 11 χρόνια ως μια καινοτόμα προσέγγιση στο θέμα της διάσωσης & προσφοράς τροφίμων έχοντας ως αφετηρία την παρατήρηση του πολύ αρνητικού οξύμωρου της ταυτόχρονης ύπαρξης μεγάλης σπατάλης τροφίμων και ολοένα περισσότερων συνανθρώπων μας σε επισιτιστική ανάγκη.
Δημιουργώντας τον πιο εύκολο τρόπο διάσωσης & προσφοράς τροφίμων δώσαμε σε πολλούς δωρητές τροφίμων τον τρόπο να προσφέρουν εύκολα, άμεσα και καθημερινά στους πιο κατάλληλους κοινωφελείς φορείς της περιοχής τους αντί να τα πετούν στα σκουπίδια.
2. Ακούμε όλοι μας πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια για το σοβαρό θέμα της σπατάλης τροφίμων. Θα μπορούσες να μας εξηγήσεις το πρόβλημα και που αυτό έγκειται;
Όταν ξεκινήσαμε πραγματικά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο σοβαρό είναι το θέμα της σπατάλης τροφίμων, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο καθότι δεν είχε ερευνηθεί ακόμα αρκετά. Πλέον, το 2023, μετά από πολλές έρευνες σε πολλές χώρες καθώς και στην Ελλάδα είναι δύσκολο να υπερτιμήσει κανείς τη σοβαρότητα της σπατάλης τρόφιμων.
Ουσιαστικά, τη στιγμή που 10% του παγκόσμιου πληθυσμού υποσιτίζεται, πετάμε στα σκουπίδια 1/3 των τροφίμων ενώ αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα θα μιλούσαμε για την 3η πιο ρυπογόνα χώρα του κόσμου (μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ) καθώς ευθύνεται για το 10% των αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως.
3. Ποια είναι τα προγράμματα του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και πως μπορεί να συμβάλει κανείς σε αυτά;
Ξεκινώντας με το αρχικό πρόγραμμα μας, το οποίο μέχρι σήμερα συνεχίζει ακάθεκτα (κατά μέσο όρο σώζουμε & προσφέρουμε περισσότερες από 30.000 μερίδες τρόφιμα), έχουμε αναπτύξει προγράμματα διάσωσης & προσφοράς τροφίμων σε κάθε επίπεδο της διατροφικής αλυσίδας (Μπορούμε στο Χωράφι, Μπορούμε στη Λαϊκή) καθώς και μια σειρά προγραμμάτων για την ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων (Πρόγραμμα Ενημέρωσης «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη», Μπορούμε στο Σχολείο, Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων, Σήμα Πιστοποίησης “No Food Waste” σε συνεργασία με την TÜV AUSTRIA Hellas).
Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να συμβάλλει ξεκινά από την αλλαγή συνηθειών στο σπίτι για τη μείωση της προσωπικής σπατάλης τροφίμων και συνεχίζει ανάλογα με το τι κάνει ο καθένας στη ζωή του. Μπορεί π.χ. να καλέσει το Μπορούμε στο σχολείο των παιδιών του, να οργανώσει ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο στην εταιρεία του, να οργανώσει εθελοντικές δράσεις με συναδέλφους της εταιρείας του και πολλά άλλα ακόμα ανάλογα με τη φαντασία και το πάθος του!
4. Εκτός από το πλήθος των προγραμμάτων σας έχετε συνάψει και άλλες συνεργασίες που σας βοηθούν ώστε να κυλήσει ομαλά το όλο αυτό εγχείρημα;
Στο Μπορούμε μας αρέσει να λέμε ότι οι συνεργασίες είναι στο DNA μας καθώς ουσιαστικά σχεδόν τίποτα δεν κάνουμε μόνοι μας. Καθημερινά δημιουργούμε συνεργασίες και συνέργειες και εκτός ότι αυτό μας αρέσει και σε προσωπικό, ανθρώπινο επίπεδο, πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος να έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας όταν αντιμετωπίζεις ένα τόσο σύνθετο και πολυεπίπεδο θέμα με τόσους πολλούς εμπλεκόμενους όπως η σπατάλη τροφίμων.
Η συμμετοχή μας στην Πλατφόρμα για την Απώλεια και Σπατάλη Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία έχουμε την τιμή να είμαστε προσκεκλημένο μέλος από το 2016 είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.
5. Ποιες είναι οι δράσεις κοινωνικής ευθύνης στις οποίες λαμβάνεται μέρος;
Οι δράσεις κοινωνικής ευθύνης που οργανώνουμε με εταιρείες και άλλους φορείς είναι συνήθως εθελοντικές δράσεις στο πλαίσιο του Μπορούμε στη Λαϊκή και Μπορούμε στο Χωράφι, μαγειρικές δράσεις, συλλογές τροφίμων και εκπαιδευτικά σεμινάρια υπαλλήλων.
6. Πόσοι άνθρωποι δουλεύουν για το ΜΠΟΡΟΥΜΕ; Τα βγάζετε πέρα ή χρειάζεστε και εθελοντές;
Αυτή τη στιγμή στο Μπορούμε εργάζονται 6 άτομα πλήρους απασχόλησης και 2 μερικής. Πέρα από αυτόν τον πυρήνα, έχουμε την τιμή να μας στηρίζουν εκατοντάδες εθελοντές κάθε χρόνο, μερικοί σε εβδομαδιαία συχνότητα και οι περισσότεροι ad hoc από μία φορά.
Ειδικά στο Μπορούμε στη Λαϊκή ισχύει πως αν είχαμε περισσότερους εθελοντές θα μπορούσαμε άνετα να προσθέσουμε πολλές ακόμα λαϊκές αγορές από τις οποίες θα σώζουμε & προσφέρουμε τρόφιμα!
7. Οικονομική κρίση, πανδημία, πόλεμοι, μαζική μετανάστευση έχουν φέρει χιλιάδες κόσμο σε ανέχεια και υποσιτισμό. Εμείς από πλευρά μας τι μας συμβουλεύεις να κάνουμε για να βοηθήσουμε με τον τρόπο του ο καθένας έτσι ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη τροφίμων στις δύσκολες εποχές που διανύουμε;
Δεδομένου ότι τα νοικοκυριά ευθύνονται για το 50% της σπατάλης τροφίμων, όλοι μας ανεξαιρέτως μπορούμε να συμβάλλουμε στη μείωση της σπατάλης και στην αύξηση της προσφοράς τροφίμων αν αποφασίσουμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Ξεκινώντας από τις συνήθειες στο σπίτι μας και προχωρώντας σε συνειδητές επιλογές στην καθημερινότητα μας (π.χ. προσφορά περισσευούμενων τροφίμων από ιδιωτικές και επαγγελματικές εκδηλώσεις), όλοι μας μπορούμε να διαδώσουμε το μήνυμα του Μπορούμε: «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη».
Βιογραφικό: Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Συνιδρυτής & Διαχειριστής Μπορούμε
Ο Αλέξανδρος είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη και ο Διαχειριστής του Μπορούμε, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει σκοπό τη μείωση της σπατάλης φαγητού και την αύξηση της επισιτιστικής προσφοράς στην Ελλάδα, έργο για το οποίο έχει βραβευτεί το 2017 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη.
Πριν την ενασχόληση του με το Μπορούμε, ο Αλέξανδρος εργάστηκε στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει υπάρξει ενεργός εθελοντής διάφορων οργανώσεων και πρωτοβουλιών όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η ethelon και το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων.
Είναι Marshall Memorial Fund Fellow και έχει λάβει υποτροφίες από το Friedrich Ebert Stiftung και το DAAD (German Academic Exchange Service).
Ο Αλέξανδρος είναι κάτοχος τίτλου M.A. από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου (Πολιτικές Επιστήμες, Μακροοικονομικά, Διεθνές Δίκαιο) και M.Sc. από το London School of Economics (Διεθνείς Σχέσεις).