Συμφωνία ασφαλιστικής κάλυψης ενηλίκων και παιδιών που έχουν περάσει καρκίνο και έχουν επιβιώσει ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης με τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.
Μετά τον κώδικα δεοντολογίας το επόμενο βήμα είναι η νομοθετική κατοχύρωση, για το οποίο τόσο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών όσο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι σύμφωνοι.
Για τον κ. Χατζηδάκη ο κώδικας δεοντολογίας είναι κείμενο αυτοδέσμευσης των ασφαλιστικών εταιρειών. Η ασφαλιστική επιχείρηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ιστορικό καρκίνου ενός προς ασφάλιση προσώπου ως παράγοντα συνεκτίμησης κινδύνου, όπως αποκαλείται στα δάνεια. Ουσιαστικά όπως είπε, 400.000 περίπου συμπολίτες μας που έχουν επιζήσει από τον καρκίνο βλέπουν πια τα δικαιώματά τους να εξισώνονται με των υπόλοιπων πολιτών και θα μπορούν να πάρουν δάνεια ή να κάνουν ασφαλίσεις ζωής, απελευθερωμένοι από τα δεσμά του ιατρικού τους ιστορικού.
Ο κ. Σαρρηγεωργίου επεσήμανε ότι τα μέλη της ΕΑΕΕ, βάζοντας τους ανθρώπους που έχουν νικήσει τον καρκίνο πάνω από τους αριθμούς προσχώρησαν σύσσωμα στον κώδικα ο οποίος είναι σε ισχύ από 26 Μαρτίου 2024 και αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής συμπερίληψης των ανθρώπων που ανέκαμψαν από την περιπέτεια του καρκίνου δημιουργώντας νέες ευκαιρίες επανεκκίνησης της ζωής τους.
Να σημειωθεί ότι η υπογραφή του κώδικα αποτελεί σημαντική δέσμευση από τις ασφαλιστικές εταιρείες για εφαρμογή του Δικαιώματος στη Λήθη, μετά την πάροδο 10 ετών για ενηλίκους και 5 ετών για παιδιά, για συγκεκριμένα ποσά και τύπους δανείων. Η Ελλάδα είναι η 10η κατά σειρά χώρα που θέτει σε εφαρμογή τον κώδικα. Έχουν προηγηθεί με έναρξη από το 2016 οι Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρος.
Ο κ. Καπετανάκης επεσήμανε ότι με το σύμφωνο αυτό τα άτομα που έχουν νοσήσει στο παρελθόν από καρκίνο θα έχουν πλέον το δικαίωμα να ασφαλίζονται και να πάρουν δάνειο. Για παράδειγμα ένα παιδί που νόσησε με καρκίνο θα έχει στο εξής ισότιμη επανένταξη στην κοινωνία αλλά και οι ενήλικες που είναι 10 χρόνια καθαροί από τη νόσο θα μπορούν πλέον να πάρουν ένα δάνειο ή να κάνουν ασφάλιση ζωής έως 300 χιλιάδων ευρώ.