Τις τεράστιες διαφορές στην πρόσβαση των χωρών της Ευρώπης σε προηγμένες θεραπείες επισημαίνει μια νέα έκθεση με την Ελλάδα να είναι στις τελευταίες θέσεις.
Η έκθεση η οποία βασίσθηκε σε δεδομένα από 11 εθνικές φαρμακευτικές ενώσεις, κατέγραψε 18 φάρμακα Advanced Therapy Medicinal Products ATMP (Φαρμακευτικά Προϊόντα Προηγμένης Θεραπείας). Συγκεκριμένα για τα: Abecma, Alofisel, Breyanzi, Carvykti, Ebvallo, Hemgenix, Holoclar, Imlygic, Kymriah, Libmeldy, Luxturna, Roctavian, Spherox, Strimvelis, Tecartus, Upstaza, Yescarta και Zolgensma ποιες χώρες είχαν πλήρη ή περιορισμένη πρόσβαση στις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Γερμανία αποζημίωσε τον μεγαλύτερο αριθμό (16 από τα 18 φάρμακα) ενώ, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε τη δεύτερη θέση δίνοντας πλήρη πρόσβαση σε 8 θεραπείες και περιορισμένη σε άλλες 3.
Σε όλες τις άλλες χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη, λιγότερα από τα μισά ATMP είχαν πρόσβαση. Η Ολλανδία παραχώρησε πλήρη πρόσβαση σε 8, το Βέλγιο σε 3 προϊόντα πλήρη πρόσβαση και σε 5 περιορισμένη πρόσβαση ενώ στη Δανία 2 κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες είχαν πλήρη πρόσβαση και 3 περιορισμένη. Η Ελλάδα είχε μακράν τη χαμηλότερη κάλυψη ATMP μεταξύ των 11 χωρών, με μόνο ένα προϊόν να έχει πλήρη πρόσβαση και ένα δεύτερο να έχει περιορισμένη.
Την ανησυχία της για τα ευρήματα της έκθεσης δήλωσε η Camilla Lund-Cramer, Chief Consultant της Δανικής Ένωσης Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (Lif) εξηγώντας πως ένα ATMP σκεύασμα μπορεί να θεωρηθεί ως το απόλυτο προσωπικό φάρμακο. Με τα ATMP έχουμε πλήρη εφαρμογή της εξατομικευμένης θεραπείας και μπορεί να αντικαταστήσουν την ανάγκη του ασθενούς για μια δια βίου συνεχή θεραπεία. Όπως είπε, σε λίγα χρόνια η EMA αναμένει 10-20 εφαρμογές ATMP ετησίως και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική ανάπτυξη στον τομέα και πρέπει οι χώρες να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι έτοιμα να δεχθούν τις νέες θεραπείες.