Το τι τρώτε επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς σας να αποφύγετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν αρκετές υγιεινές τροφές, που βοηθούν τη σκέψη μας να μένει κοφτερή.
Υπάρχει ωστόσο μια τροφή συγκεκριμένα που η Δρ Uma Naidoo, διατροφολόγος του Χάρβαρντ, και η Lisa Genova, εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ νευροεπιστήμονας, λένε ότι είναι το κλειδί για έναν υγιή εγκέφαλο: τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία και ειδικά για τον εγκέφαλό σας.
Μερικά από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που μπορείτε να προσθέσετε στα γεύματά σας είναι:
- Λάχανο
- Σπανάκι
- Μαρούλια
- Σέσκουλα
- Μποκ τσόι (κινεζικό λάχανο)
- Ιαπωνικά χόρτα μουστάρδας
Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι 3 οι λόγοι για τους οποίους ομια διατροφή πλούσια σε φυλλώδη λαχανικά είναι καλή για τον εγκέφαλό σας.
1. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Συχνά, καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η άνοια σχετίζονται με ανεπάρκεια βιταμίνης Β, σύμφωνα με μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wayne State.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι μια υπέροχη πηγή βιταμίνης Β9, εξηγεί η Naidoo στο CNBC Make It. Η βιταμίνη, γνωστή και ως φυλλικό οξύ, είναι «μια βασική βιταμίνη για την υποστήριξη της εγκεφαλικής και νευρολογικής υγείας, τη βέλτιστη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και την ισορροπημένη ψυχολογική υγεία» προσθέτει.
Τα φυλλώδη πράσινα είναι το πρώτο είδος τροφής που προτείνει η Naidoo για τους ασθενείς της που θέλουν να τονώσουν τη διάθεσή τους.
2. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης γεμάτα με αυτό που η Genova αποκαλεί «θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον εγκέφαλο», όπως φυλλικό οξύ, λουτεΐνη και βήτα-καροτίνη.
Η λουτεΐνη έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της δομής του εγκεφάλου για τους ηλικιωμένους. Και μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βήτα-καροτίνης μπορεί να ενισχύσει τη «λεκτική και γνωστική μνήμη».
3. Είναι γεμάτα φυτικές ίνες
Η αύξηση της πρόσληψης διαιτητικών ινών συσχετίστηκε με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Συμπληρωματικές θεραπείες στην ιατρική» το 2021.
Η Naidoo προτιμά να προτείνει να λαμβάνετε περισσότερες φυτικές ίνες μέσω της διατροφής σας, ειδικά με φυτικές τροφές. Και τα φυλλώδη πράσινα τυχαίνει να είναι πυκνά σε φυτικές ίνες.