Οδηγίες για τη βελτίωση της πρόσβασης στην ακουστική φροντίδα σε περιβάλλοντα χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, που εορτάζεται στις 3 Μαρτίου.
Οι οδηγίες αυτές έχουν σχεδιαστεί με την υποστήριξη της ATScale Global Partnership for Assistive Technology, για να παρέχουν πρακτική καθοδήγηση σε χώρες όσον αφορά την ανάπτυξη υπηρεσιών ακουστικών βαρηκοΐας σε τομείς που δεν διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό για την αξιολόγηση της ακοής, καθώς και την τοποθέτηση και συντήρηση ακουστικών βαρηκοΐας. Περιλαμβάνουν δύο προσεγγίσεις, η μία απευθύνεται σε ενήλικες, με την άλλη για παιδιά 5 ετών και άνω, και συνοδεύονται από συμβουλές για υγιεινές πρακτικές φροντίδας του αυτιού, χρήση ακουστικών βαρηκοΐας και τρόπο υποστήριξης ατόμων που ζουν με απώλεια ακοής.
Σύμφωνα με το διευθυντή του Τμήματος Μη Μεταδοτικών Ασθενειών του ΠΟΥ, Δρ Μπέντε Μίκελσεν, περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι με απώλεια ακοής θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη χρήση ακουστικών συσκευών. Ωστόσο, λιγότερο από το 20% αυτών των αναγκών ικανοποιούνται. «Η μη αντιμετωπισμένη απώλεια ακοής είναι μια παγκόσμια πρόκληση για τη δημόσια υγεία και έχει εκτιμώμενο κόστος άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.
Δεδομένης της παγκόσμιας έλλειψης ειδικών ακουστικών και ακοής, πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο παρέχουμε παραδοσιακά υπηρεσίες» επεσήμανε ο ίδιος συμπληρώνοντας, η κυκλοφορία του νέου οδηγού συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής. Το θέμα για το 2024 είναι «Αλλάζοντας νοοτροπία: Ας κάνουμε την ακουστική και την ακουστική φροντίδα πραγματικότητα για όλους», υπογραμμίζοντας επίσης τη σημασία της διόρθωσης των λανθασμένων αντιλήψεων για την απώλεια ακοής που είναι κοινές στο ευρύ κοινό και στους παρόχους πρωτοβάθμιας υγείας.
Οι υπάρχουσες νοοτροπίες περιορίζουν την πρόσβαση στην ακουστική φροντίδα
Η πρώτη από τις δύο βασικές προκλήσεις στον τομέα της φροντίδας των αυτιών και της ακοής είναι η έλλειψη ικανότητας του συστήματος υγείας για την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας αυτιών και ακοής σε όλη τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων, όπως αποδεικνύεται από την έλλειψη πολιτικών, ανθρώπινων πόρων και αφοσιωμένων οικονομικών. Οι προσεγγίσεις παροχής υπηρεσιών που περιγράφονται λεπτομερώς από τον ΠΟΥ στοχεύουν να ξεπεράσουν αυτήν την πρόκληση χρησιμοποιώντας καλύτερα μη ειδικούς στην παροχή φροντίδας ακοής για την αύξηση της ικανότητας.
Η δεύτερη βασική πρόκληση σχετίζεται με λανθασμένες αντιλήψεις και στιγματιστικές νοοτροπίες σχετικά με την απώλεια ακοής και τις ασθένειες του αυτιού, οι οποίες είναι βαθιά ριζωμένες στις κοινωνίες και συχνά περιορίζουν την επιτυχία των προσπαθειών για τη βελτίωση της φροντίδας της ακοής. Οι κοινές εσφαλμένες αντιλήψεις περιλαμβάνουν την ιδέα ότι η απώλεια ακοής είναι αναπόφευκτο μέρος της τρίτης ηλικίας και ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν λειτουργούν καλά ή είναι πολύ ακριβά.
Η Δρ Shelly Chadha, τεχνική επικεφαλής για την ωτοακοιλιακή φροντίδα στον ΠΟΥ επισημαίνει ότι «Οι κοινοί μύθοι σχετικά με την απώλεια ακοής συχνά εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, ακόμη και όταν αυτές οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες. Οποιαδήποτε προσπάθεια για τη βελτίωση της παροχής φροντίδας ακοής μέσω της ενίσχυσης του συστήματος υγείας πρέπει να συνοδεύεται από εργασίες για την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών και την αντιμετώπιση του στίγματος που σχετίζεται με την φροντίδα των αυτιών και της ακοής».
Εσφαλμένες αντιλήψεις επικρατούν επίσης μεταξύ των παρόχων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που μπορεί να θεωρούν ότι αυτή είναι μια «εξειδικευμένη» ή «δύσκολη στην παροχή» υπηρεσία, με αποτέλεσμα την αποτυχία εντοπισμού και θεραπείας ακόμη και εκείνων των παθήσεων που δεν χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα.
Αλλαγή νοοτροπιών
Η αλλαγή νοοτροπίας που σχετίζεται με τη φροντίδα του αυτιού και της ακοής είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της πρόσβασης και τον μετριασμό του κόστους της μη αντιμετωπισμένης απώλειας ακοής. Για να αντιμετωπίσει τους κοινούς μύθους και τις εσφαλμένες αντιλήψεις, ο ΠΟΥ κυκλοφόρησε μια σειρά από προϊόντα πληροφοριών και πόρους για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ένα ενημερωτικό δελτίο για επαγγελματίες υγείας παρέχει ένα σαφές σκεπτικό και κατευθύνσεις για τη συμμετοχή των παρόχων υπηρεσιών πρωτοβάθμιου επιπέδου στην παροχή φροντίδας ακοής.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την ενσωμάτωση της φροντίδας του αυτιού και της ακοής στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να εφαρμόσουν προσεγγίσεις με βάση την κοινότητα που φέρνουν τις υπηρεσίες κοντά στους ανθρώπους και να οδηγήσουν σε πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση και τον μετριασμό του στίγματος που σχετίζεται με την απώλεια ακοής.
Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει επίσης να διαδραματίσουν το ρόλο τους διασφαλίζοντας ότι δίνουν τη δέουσα προσοχή και φροντίδα σε άτομα με κοινά προβλήματα στο αυτί και την ακοή.
Ενώ, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, γονείς, δάσκαλοι και γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υλικό ενημέρωσης του ΠΟΥ και τους πόρους της κοινότητας για να ενημερώσουν τους ανθρώπους σχετικά με τη σημασία της φροντίδας του αυτιού και της ακοής.