Ξεκαθαρίζει σιγά – σιγά το τοπίο στην αγορά των ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) με πολλές αποσχίσεις εταιρειών από τις «μαμάδες» εταιρείες έτσι ώστε, να δουλεύουν μόνο καταναλωτικό προϊόν. Οι ανατιμήσεις στα ΜΗΣΥΦΑ ξεπερνούν σύμφωνα με πληροφορίες το 38% ενώ, όλο και περισσότερα σκευάσματα βγαίνουν από τη θετική λίστα και μπαίνουν στην αρνητική. Οι πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ τον τελευταίο χρόνο έφτασαν στο 1,1 δισ. ευρώ σε προϊόντα Nonprescription market, δηλαδή φάρμακα αλλά και είδη χωρίς κουπόνια όπως γάλατα κ.λπ. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 200 εκατ. τεμάχια. Από αυτό το 1,1 δισ. ευρώ τα 315 εκατ. αφορούν μόνο φάρμακα με κουπόνι και αντιστοιχούν σε περίπου 80 εκατ. τεμάχια. Ενώ, σημαντικά είναι και τα στοιχεία της Convert Group η οποία κατέγραψε αύξηση 8% στα online φαρμακεία το 2023 με τα προϊόντα ομορφιάς να φτάνουν το +10% και τα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες το +4%.
Το μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των εταιρειών, πάνω από το 82% ανήκει στο Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) ο οποίος ανακοίνωσε προχθές τη συνεργασία του με το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) για την αποφυγή γκρίζων ζωνών στον τομέα της διαφήμισης. Όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής του ΕΦΕΧ Θωμάς Δόκιος το ΣΕΕ αποδέχθηκε τον Κώδικα Δεοντολογίας Διαφήμισης ΜΗΣΥΦΑ του ΕΦΕΧ έτσι ώστε όταν υπάρχουν παραβάσεις σε διαφημίσεις να λαμβάνει άμεσα μέτρα.
Στον αντίποδα είναι ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) με πρόεδρο το Δημήτρη Γιαννακόπουλο ο οποίος σε τελευταίο συνέδριο είχε επισημάνει την αλλαγή της πολιτικής στο φάρμακο λέγοντας «βρισκόμαστε εν όψει αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική, με τη δυνατότητα των Κατόχων Αδειών Κυκλοφορίας να μεταφέρουν φάρμακα από τη θετική λίστα φαρμάκων στην αρνητική. Η διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να γίνει όχημα για τη βελτίωση των οικονομικών του συστήματος, πάνω σε δύο άξονες: πρώτον, για το κράτος θα προκύψει εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και δεύτερον, από τον χώρο που θα δημιουργηθεί οι εταιρείες θα πάρουν μια μικρή ανάσα από το δυσθεώρητο clawback.
Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα μεταφοράς συγκεκριμένων δραστικών από τη θετική λίστα στην αρνητική τα είχε επισημάνει το 2020 και το ΕΦΕΧ σε μελέτη που έκανε με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).