Κλείνουν οι διαγωνισμοί που ήταν ανοιχτοί το προηγούμενο διάστημα και προχωρούν σε υλοποίηση τα έργα του ΟΔΙΠΥ ύψους 1.250.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν τη Νοσοκομειακή Φροντίδα Ασθενών στο Σπίτι καθώς και την εκπαίδευση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στην Υγεία.
Υπογράφονται συμβάσεις
Πρωτίστως υπεγράφη η σύμβασης ΟΔΙΠΥ ΑΕ – CMT Prooptiki στα πλαίσια του προγράμματος Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι «ΝΟΣΠΙ».
Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στην στρατηγική του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας περίθαλψης με την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης στο σπίτι.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους, μέσω της παροχής έγκαιρης και αποτελεσματικής ιατρικής περίθαλψης στο οικείο περιβάλλον τους, της μείωσης του χρόνου νοσηλείας και των επανεισαγωγών και του κινδύνου λόγω των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΔΙΠΥ Βασίλειο Μπαλάνη, το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο τέλος του 2025, παράλληλα με την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας των ασθενών και των φροντιστών τους, την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και την πιλοτική εφαρμογή και η βελτιστοποίηση των διαδικασιών.
Επίσης, ο ΟΔΙΠΥ υπέγραψε και τη σύμβαση για την «Επικοινωνία, Διάδοση & Διαχείριση της επιχειρησιακής και λειτουργικής αλλαγής» για τη δημιουργία συστήματος Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι (ΝΟΣΠΙ)» με τη NEXTCOM Α.Ε. και την Ernst & Young που στοχεύει στην ασφαλή, ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη φροντίδα στο σπίτι, μέσω ενός δικτύου υποστήριξης ιατροτεχνολογικών και ψηφιακών λύσεων, που παρέχουν άμεσα οφέλη στην ποιότητα ζωής των ασθενών, με παράλληλη μείωση του κόστους φροντίδας.
Στις σημαντικότερες επιδιώξεις του Προγράμματος, περιλαμβάνονται, η μείωση του χρόνου νοσηλείας στο νοσοκομείο και η μείωση του αριθμού επανεισαγωγών ασθενών με χρόνια νοσήματα, η ενίσχυση της αυτοφροντίδας στο σπίτι και παράλληλα η απελευθέρωση πόρων σε νοσοκομειακό επίπεδο.
Και τέλος, στην τελική ευθεία μπήκε και η σύμβαση για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στην Υγεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο θα υλοποιηθεί από την IQVIA Hellas και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο Avedis Donabedian στο πλαίσιο της δράσης του ΟΔΙΥΠΥ «Οργανωτικές Μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας».
Στο πλαίσιο της νέας δράσης θα αναπτυχθεί ο Οδικός Χάρτης για την Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ελλάδα, με η διεξαγωγή εργαστηρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων για το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας, των αρμόδιων φορέων, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο την ανάπτυξη των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων (capacity building) των εργαζομένων σε θέματα διασφάλισης των υπηρεσιών, βελτίωσης της ποιότητας καθώς και ανάπτυξης της στρατηγικής και των πολιτικών προς επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Το έργο θα έχει διάρκεια 12 μήνες και θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και βελτιώσεων του Συστήματος Υγείας με στόχο την επίτευξη και διασφάλιση ποιοτικά υψηλών υπηρεσιών υγείας προς όφελος όλων των πολιτών.
Εξοικονόμηση πόρων
Όπως μας εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ Βασίλης Μπαλάνης, τα κόστη για τα έργα αυτά είναι στις 200.000 ευρώ το πρώτο στις 750. 000 ευρώ το δεύτερο και στις 250.000 το τρίτο. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ίδιος λόγω του ότι έχουν μειοδοτικές προφορές μειώθηκαν τα κόστη και περίσσεψαν χρήματα και εξοικονομήθηκαν πόροι για προσλήψεις και αγορές εξοπλισμού στις κλινικές που θα πάρουν μέρος στα προγράμματα Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι.
«Εγώ εξασφαλίζω το μπατζετ για να μπουν οι πληθυσμοί στο πρόγραμμα. Μείωσα τα χρήματα των ερευνών και ότι ποσά εξοικονομήθηκαν τα στέλνουμε για χρηματοδότηση των ασθενών. Ουσιαστικά να χρηματοδοτηθούν οι κλινικές για να πάρουν νέο εξοπλισμό ώστε να μπορούν να λαμβάνουν το πρόγραμμα οι ασθενείς δωρεάν» επισημαίνει ο κ. Μπαλάνης.
Αναφορικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους επαγγελματίες Υγείας ο κ. Μπαλάνης τόνισε «Τεντώσαμε όσο μπορούσαμε το πρόγραμμα ώστε να μην μείνει κανείς απέξω. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μου είπαν όταν ξεκινήσαμε είναι ότι χρειαζόμαστε εκπαιδευτικά προγράμματα και δεσμεύθηκα να μην μείνει απέξω καμία σχολή και κανένας επαγγελματίας υγείας».
Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι (ΝΟΣΠΙ)
Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάνη, σύντομα θα έχουν στα χέρια τους τις μελέτες του ΠΟΥ και θα έχουν συμπεράσματα για το ποιοι πληθυσμοί μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι και για το ποιο θα είναι το ψηφιακό εργαλείο για το ΝΟΣΠΙ.