Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι τα κύματα υπερήχων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, ενισχύοντας την ικανότητά τους να κολυμπούν έως και 266%. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης διαπίστωσαν ότι η χρήση κυμάτων υπερήχων υψηλής συχνότητας στο σπέρμα μπορεί να ενισχύσει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων σε μια σημαντική ανακάλυψη που προσφέρει νέες ελπίδες σε ζευγάρια που αγωνίζονται να συλλάβουν.
Οι ειδικοί λένε ότι περίπου το 30% της υπογονιμότητας οφείλεται στη χαμηλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τα οποία αδυνατούν να φτάσουν και να διασχίσουν την αναπαραγωγική οδό της γυναίκας. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science Advances» ερευνητές μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Monash παρουσιάζουν τα ευρήματα της μελέτης τους τα οποία δείχνουν ότι 20 δευτερόλεπτα υπερήχων στα 800 mW και 40 MHz αυξάνουν τις μετρήσεις της κινητικότητας του σπέρματος έως και 266% και μείωσαν το ποσοστό ανενεργού σπέρματος από 36% σε μόλις 10%.
«Ο υπέρηχος όχι μόνο αύξησε την ταχύτητα των σπερματοζωαρίων αλλά υποχρέωσε επίσης σχεδόν τα δύο τρίτα των σπερματοζωαρίων χαμηλότερης ποιότητας σε υψηλότερο βαθμό κινητικότητας. Τα σπερματοζωάρια με χαμηλή κινητικότητα πριν από την εφαρμογή του υπερήχου εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην κινητικότητα μετά την έκθεση στον υπέρηχο και γνωρίζουμε από κλινικά δεδομένα ότι ακόμη και μια αύξηση 10% στην κινητικότητα του σπέρματος οδηγεί σε αύξηση 8% στο ποσοστό εγκυμοσύνης» λέει ο Αλί Βαφάι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Η τεχνική υπερήχων έχει τεράστιες δυνατότητες να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Η υψηλότερη κινητικότητα του σπέρματος σημαίνει ότι οι άνδρες μπορούν μια μέρα να επωφεληθούν από επιλογές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που είναι λιγότερο επεμβατικές, με υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και με χαμηλότερους κινδύνους για την υγεία ενός μελλοντικού παιδιού. Κάνοντας το ακίνητο και το κινητικό σπέρμα πιο κινητικό, μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερους ασθενείς να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις για συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση παρά πιο επεμβατικές και δαπανηρές επιλογές όπως η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος, η οποία περιλαμβάνει την έγχυση ενός μόνο σπέρματος σε κάθε ωάριο χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή βελόνα» ο Δρ. Ρέζα Νοσράτι, διευθυντής του Monash Clayton AMB Lab.
Naftemporiki.gr