Χαλκίδα, Λάρισα, Λος Άντζελες… Από πολύ μικρή την ενδιέφερε ό,τι είχε να κάνει με τη βιολογία. Και κάπως έτσι αρχίζει το ταξίδι της.
Από τα «τρελά νερά του Ευρίπου» στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, τη Λάρισα, και τις σπουδές στη βιοχημεία και βιοτεχνολογία. Το εργαστήριο θα γίνει δεύτερο σπίτι της. Μπορεί και πρώτο, αφού εκεί αφιερώνει τις περισσότερες ώρες της ημέρας της.
Και από το πρώτο δίπλωμα το 2016, έρχεται το πρώτο μεταπτυχιακό στην Τοξικολογία το 2018 και μετά το διδακτορικό το 2021 στη Μοριακή Ιολογία.
Όμως τα όνειρά της δεν έχουν ταβάνι. Η αγάπη της για την έρευνα την οδηγεί στην απόφαση να περάσει τον Ατλαντικό, ολόκληρη την αμερικάνικη ήπειρο και να βρεθεί στις ακτές του Ειρηνικού, στο Λος Άντζελες και στο περίφημο UCLA.
Από το φθινόπωρο του 2021 εντάσσεται στο Τμήμα Λοιμωξιολογίας και ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια μελετάει πολλούς διαφορετικούς ιογενείς παράγοντες επιπέδου βιοασφάλειας 2 και 3. Ανάμεσα στους ιούς αυτούς βρίσκονται ο κορωνοϊός, ο ιός της γρίπης και άλλοι σπάνιοι ιοί.
Το καλοκαίρι που πέρασε ολοκλήρωσε ένα πρώτο κομμάτι της έρευνάς της με τίτλο «Ανάπτυξη νέων αντιικών θεραπειών κατά πολλαπλών ιών, συμπεριλαμβανομένων του SARS-Cov2 και της γρίπης». Η έρευνα πάνω στον ιό SARS-CoV-2 επικεντρώνεται στην εύρεση νέων αντιικών παραγόντων και τη μελέτη του μηχανισμού δράσης τους.
Αυτή την περίοδο μελετά νέους αναδυόμενους ιούς.
Η εργατικότητά της και η αφοσίωσή της στην έρευνα αναγνωρίζεται αμέσως από τους καθηγητές, αλλά και τους συναδέλφους της ερευνητές. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει να επιδείξει δεκάδες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με τα αποτελέσματα των ερευνών της στους ιούς. Και έτσι επιλέγεται από το UCLA ως η ερευνήτρια που θα συμμετάσχει σε μία πρωτοποριακή έρευνα για τον ιό «Powassan virus», η οποία πραγματοποιείται με τη συμμετοχή λίγων πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο.
Ο ιός Powassan είναι ένας νευροτροπικός ιός που μολύνει τον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος από μολυσμένα τσιμπούρια. Προκαλεί εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα και ένας στους δέκα ασθενείς με σοβαρή νόσο καταλήγει σε θάνατο. Περίπου το 50% των ασθενών που επιβιώνουν από σοβαρή νόσο, που προκαλείται από τον ιό αυτό, εμφανίζουν μακροπρόθεσμα συμπτώματα.
Η έρευνα πάνω στον Powassan virus επικεντρώνεται στη μελέτη της αλληλεπίδρασης ιού-ξενιστή, τον τροπισμό του ιού, καθώς και την ταυτοποίηση των υποδοχέων που ο ιός χρησιμοποιεί για να μολύνει τα κύτταρα στόχους του.
Παράλληλα, μέρος της έρευνας περιλαμβάνει high-throughput screening για την εύρεση αντιικών φαρμάκων έναντι του ιού Powassan, καθώς έως τώρα δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα ή εμβόλια έναντι αυτού του ιού.
Για τη μελέτη τόσο του ιού SARS-Cov2, όσο και του ιού Powassan, χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός in vitro και in vivo πειραμάτων σε εργαστήριο επιπέδου βιοασφάλειας 3.