Με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας για την Ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών και της Βιοϊατρικής Έρευνας», η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, μιλώντας στη «Ν» επεσήμανε ότι οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας στον τομέα των κλινικών μελετών.
Στην ομάδα εργασίας, εκτός των θεσμικών φορέων ΕΟΦ και Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, συμμετείχαν οι: ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, HACRO, ΣΕΒ, ΣΕΙΒ, PIF, ΠΕΦΝΙ, Ένωση Ασθενών Ελλάδας, Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, διοικητές νοσοκομείων και εκπρόσωποι ΥΠε.
Η κα Βιλδιρίδη παρουσίασε τις νομοθετικές παρεμβάσεις στο πεδίο των κλινικών μελετών από τον Ιούλιο του 2019 και μετά και έθεσε τους στόχους για την περαιτέρω δράση της ομάδας εργασίας, όπως η υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Βιοϊατρικής Έρευνας (Ε.Μη.Β.Ε.) που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, η στελέχωση αυτοτελών Τμημάτων Κλινικών Μελετών στα δημόσια νοσοκομεία κ.α.
Δεσμεύτηκε να προωθήσει την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και επιταχυνθεί η διαδικασία διενέργειάς τους.
Όπως μας εξήγησε «Η βιοιατρική έρευνα και οι κλινικές δοκιμές βοηθούν την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης υψηλού επιπέδου ενώ, συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσω εξοικονόμησης πόρων από τη χρίση αποτελεσματικών και λιγότερο παρεμβατικών θεραπειών. Επιπλέον, η επιχειρηματική αξιοποίηση αυτών είναι καταλύτης για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επιστημόνων από το εξωτερικό και την αναστροφή του brain drain», ενώ θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας στον τομέα αυτόν.
Σύμφωνα με την ίδια τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΦ δείχνουν ότι το 2023 τα αιτήματα για κλινικές μελέτες ανήλθαν στα 298 αιτήματα (2022: 247) και αφορούν φάρμακα εκ των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί οι 154 (τα υπόλοιπα δεν έχουν απορριφθεί, βρίσκονται υπό αξιολόγηση). Επίσης, 22 αιτήματα για κλινικές έρευνες με ιατροτεχνολογικά προϊόντα, από τις οποίες έχουν ήδη εγκριθεί οι 17 ( 2 απορρίφθηκαν, οι υπόλοιπες τελούν υπό αξιολόγηση).
Η κα Βιλδιρίδη ανέφερε επίσης, ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί παρεμβάσεις που πρέπει να πλαισιωθούν από περαιτέρω βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι οποίες σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αναμένεται να μειώσουν τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας στον τομέα αυτόν.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη συνέχιση στοχευμένων εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων σε όλους τους εμπλεκομένους και τη διαμόρφωση μίας νέας κουλτούρας για τη σημασία και την αναγκαιότητά των κλινικών μελετών, την παρακολούθηση μέσω δεικτών κάθε φάσης των κλινικών μελετών που διενεργούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, την επίδραση όλων αυτών στη συνολική αξιολόγηση του έργου των Διοικήσεων των νοσοκομείων, τη λειτουργία Γραφείων Κλινικής Έρευνας σε κάποια νοσοκομεία της που θα αποτελούν το σημείο αναφοράς και την ανάπτυξη ενιαίων διαδικασιών, προτύπων και καλών πρακτικών που αφορούν στη διεξαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας στη χώρα.
Και τέλος, θα γίνουν παρεμβάσεις στις υποδομές και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των δημοσίων νοσοκομείων μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.