Ανήσυχα εμφανίζονται μέλη της επιστημονικής κοινότητας για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και την ανίχνευση της νέας παραλλαγής JN.1.
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο ΕΟΔΥ, σε μία εβδομάδα κατεγράφησαν 60 θάνατοι από επιπλοκές της Covid-19, ενώ 62 ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικές Θεραπείας.
Αύξηση κατέγραψαν τόσο η θετικότητα, όσο και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα έχουν ανιχνευθεί 101 στελέχη JN.1.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος, τη μετάλλαξη JN.1, λόγω «της ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της» σε όλο τον κόσμο. Η υποπαραλλαγή JN.1 έχει εντοπιστεί σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα.
Η υποπαραλλαγή εμφανίστηκε λίγο πριν τις γιορτές, όπου υπάρχουν τα εορταστικά τραπέζια, συγκεντρώσεις και συγχρωτισμός, ενώ μεγάλη διασπορά παρουσιάζουν επίσης ο ιός της γρίπης και ο RSV.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, στάθηκε στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας με ειδική μέριμνα στους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα.
Όπως τόνισε, προσέχουμε να μην έχουμε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, ενώ σε περίπτωση νόσησης, είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση ώστε να ληφθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Τι γνωρίζουμε για την JN.1
Η JN.1, έχει εκτοξεύσει τα επίπεδα των λυμάτων της Covid-19 σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών σε ορισμένες χώρες, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ψαλτοπούλου.
Η JN.1 είναι υποπαραλλαγή του στελέχους «Omicron» της ΒΑ.2.86 γνωστής ως «Pirola», που οι ειδικοί επισήμαναν αυτό το καλοκαίρι για τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεών της – σε μια «παραλλαγή ενδιαφέροντος». Είναι η δεύτερη σε επίπεδο συναγερμού σε σχέση με την «παραλλαγή ανησυχίας», μια ονομασία που μέχρι πρότινος είχαν οι «Omicron», «Delta» και «Alpha».
Τι δεν γνωρίζουμε για τη νέα υποπαραλλαγή
Σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 διαφέρουν από τα τυπικά συμπτώματα της «Omicron». Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συμβαίνει αυτό.
Είναι επίσης πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από άλλες υποπαραλλαγές της «Omicron», αν και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές όπως η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία θεωρείται μια πολιτεία, από την οποία προβλέπεται τι θα ακολουθήσει για μεγάλο μέρος της υπόλοιπης χώρας.
«Αλλά η αύξηση των νοσηλειών θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ανοσίας του πληθυσμού, τουλάχιστον εν μέρει. Επιπλέον, και οι υπόλοιπες παραλλαγές συμβάλλουν αναμφίβολα σε περισσότερες νοσηλείες στις ΗΠΑ, ενώ οι θάνατοι παραμένουν σταθεροί. Επιπρόσθετα, είναι πρόωρο να απαντηθεί αν η JN.1 προκαλεί ανοσιακή διαφυγή» σημείωσε.
Το εμβόλιο προστατεύει
Η ίδια επεσήμανε πως θεωρείται ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο που έχουμε στη διάθεσή μας και στη χώρα μας από τον Οκτώβριο θα παραμένει προστατευτικό στη σοβαρή νόσο, τη νοσηλεία και τον θάνατο, αλλά χρειάζονται μελέτες και αρκετός χρόνος για να βρεθεί σε ποιο ποσοστό. Επίσης, τα διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα θεωρούνται ότι θα είναι αποτελεσματικά.
«Ο γρήγορος χρόνος διπλασιασμού της υποπαραλλαγής JN.1 σε κάποιες περιοχές την ξεχωρίζει, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, η κοινωνική απόσταση και η «ανοσία» του πληθυσμού διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο», τόνισε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ