Στα δικαστήρια θα λυθεί πιθανότατα το πρόβλημα με τη σύσταση του νέου Οργανισμού Επαλήθευσης των Φαρμάκων στον οποίο έλαβαν μέρος φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακοβιομηχανία και φαρμακοποιοί και εξαιρέθηκαν χονδρέμποροι και συνεταιρισμοί φαρμακοποιών.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα υποχρεούται μέχρι το Φεβρουάριο του 2025 να έχει συστήσει το National Medicine Verification Organization (NMVO) το οποίο θα ρεπορτάρει στο EMVO (European Medicine Verification Organization). Αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης των φαρμάκων.
Το Ιούλιο 2023 σύμφωνα με τον ΠΣΦ έγινε συνάντηση με το πανευρωπαϊκό όργανο στην οποία παραβρέθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (PIF, ΠΣΦ, ΠΦΣ, ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ) εκτός του ΣΦΕΕ. Τώρα το σκηνικό άλλαξε και προχθές έγινε στο υπουργείο Υγείας η πρώτη συνάντηση του γ.γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρη Αγγελή και του προέδρου ΕΟΦ Ευάγγελου Μανωλόπουλου με εκπροσώπους των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PhARMA, ΣΑΦΕΕ εκ μέρους της φαρμακοβιομηχανίας και ΠΦΣ εκ μέρους των φαρμακοποιών, καθώς όπως αναφέρει η ανακοίνωση αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO).
Ωστόσο, οι φαρμακαποθήκες και οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών δεν προσκλήθηκαν στην σύσταση του νέου Οργανισμού, γεγονός που εγείρει απορίες. Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών, Θεόδωρος Σκυλακάκης απάντησε ότι έλαβαν μια πρόσκληση εκ των υστέρων για να λαμβάνουν μέρος στις συνελεύσεις εναλλάξ με τους συνεταιρισμούς, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο κατά τη γνώμη του και δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο κράτος της ΕΕ (Σε όλα τα κράτη η φαρμακοβιομηχανία κατέχει δύο θέσεις, μία για τα γενόσημα και μία για τα πρωτότυπα και το χονδρεμπόριο έχει ισότιμη θέση όπως και οι παράλληλες εξαγωγές). Ο ίδιος απάντησε λακωνικά ότι η υπόθεση θα πάρει τη νομική οδό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος Βασίλης Μπιρλιράκης ο οποίος όπως είπε, θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δικαίωμα τους να μπουν στον Οργανισμό μόνιμα όπως προβλέπει ο διεθνής κανονισμός και όχι εναλλάξ.