Την περίπτωση ασθενούς στην Ελλάδα που περπάτησε με τη βοήθεια μιας καινοτόμου εφαρμογής, τη διεθνή ερευνητική προσπάθεια και τις προοπτικές της θεραπείας που ανοίγονται στο μέλλον παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής Νευροχειρουργικής του πανεπιστημίου Αθηνών, επ. πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λειτουργικής Νευροχειρουργικής και μέλος της παγκόσμιας Ακαδημίας Νευροχειρουργικής Δαμιανός Σακάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας που έρχεται στις 3 Δεκεμβρίου.
Η ασθενής τραυματίστηκε το 2018 στο νωτιαίο μυελό και ανέπτυξε πλήρη κινητική παραπληγία και απώλεια αισθητικότητας κάτω από το επίπεδο του ομφαλού. Λόγω της βλάβης η σωστή μετάδοση εντολών από τον εγκέφαλο προς τα κάτω άκρα ήταν ανέφικτη και η ασθενής παρά το εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας επί 4 έτη αδυνατούσε να ορθοστατήσει και να περπατήσει.
Στις εξετάσεις που της είχαν γίνει εθεωρείτο ότι έχει πλήρη διατομή νωτιαίου μυελού συνεπώς δεν υπήρχε περίπτωση επαναφοράς της μέσω κάποια χειρουργικής επέμβασης. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με νεότερες μελέτες ένα 50% των ασθενών που έχουν θεωρηθεί πλήρους διατομής του νωτιαίου μυελού δεν είναι πλήρης και πολλοί εξ αυτών έχουν σημαντικές προοπτικές βελτίωσης.
Η ασθενής αφού πέρασε από μία σειρά συγκεκριμένων εξετάσεων της ομάδας του καθηγητή Σακά διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν πλήρους διατομής και έτσι μπήκε στο πρόγραμμα να χειρουργηθεί και να εφαρμοστεί στο σώμα της η ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού.
Η επιτυχία της εφαρμογή διαφάνηκε σχεδόν αμέσως καθώς 6 μήνες μετά την επέμβαση η ασθενής είναι σε θέση να σταθεί όρθια και να περπατήσει χωρίς να χρειάζεται μηροκνημοποδικούς νάρθηκες παρά μόνο με την βοήθεια περιπατητήρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή η ηλεκτρικά ελεγχόμενη διέγερση μπορεί να έχει μόνιμα θετικά αποτελέσματα. Αυτό πώς λέει, είναι πολύ θετική εξέλιξη αν λάβουμε υπόψη μας ότι η νοσηρότητα από ατυχήματα είναι εξαιρετικά μεγάλη. Περίπου 23 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού κάθε χρόνο.
Οι μελέτες όπως εξηγεί ο καθηγητής συνεχίζονται όμως για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα χρειάζεται να συγκροτηθούν ομάδες επιστημόνων που θα αναλάβουν την πλήρη εξέτασή του. «Είναι μια νέα εξέλιξη διεθνώς και ακόμα μαθαίνουμε» επισημαίνει ο καθηγητής Σακάς ο οποίος αποκάλυψε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα σταλεί άρθρο σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με τα αποτελέσματα της επέμβασης.