Πανελλαδική 24ωρη απεργία κήρυξαν οι εργαζόμενοι στην Υγεία για αύριο Πέμπτη 2 Νοεμβρίου με προ-συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας από τις 8.30 το πρωί και στη συνέχεια πορεία Μέγαρο Μαξίμου, στη Βουλή, στο υπουργείο Οικονομικών (Γ.Λ.Κ.) και στο υπουργείο Υγείας.
Δύσκολη περίοδο για την Δημόσια Υγεία προβλέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καθώς όπως λέει, υπάρχει κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας, λόγω των χαμηλών αμοιβών και οι εργαζόμενοι προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού έχουν μετατρέψει πολλά νοσοκομεία της Περιφέρειας σε κέντρα διακομιδών ενώ, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με τις λίστες αναμονής για χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα δύο έτη.
«Έχουμε τον υψηλότερο δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζουν να εμφανίζονται ράντζα στα νοσοκομεία. Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 5.3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην στελέχωση. «Έχουν δηλώσει συμμετοχή 3.500 προσωπικοί γιατροί μεταξύ αυτών μόνο 1.200 από τον ιδιωτικό τομέα. Οι 2.300 είναι από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που δεν προλαβαίνουν να κάνουν τον προσωπικό γιατρό (εφημερίες στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, επισκέψεις κατ’ οικον κ.λπ.). Πώς να πετύχει ο θεσμός του Οικογενειακού γιατρού. Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ευθύνεται για τις πολύωρες αναμονής στα Επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων» επισημαίνει και συμπληρώνει: «Οι μισθολογικές ανισότητες που εξαγγέλθηκαν μεταξύ των γιατρών θα οδηγήσει σε μαζικές παραιτήσεις γιατρών που δουλεύουν πολλά χρόνια στο ΕΣΥ. Δεν μπορείς να προσελκύσεις υγειονομικό προσωπικό με μισθούς 1.850 ευρώ στους γιατρούς και 800 ευρώ στους νοσηλευτές, διασώστες και τους άλλους υγειονομικούς. Μισθοί που δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης».
Αναφερόμενος στις προσλήψεις προσωπικού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το έτος 2024 εξηγεί: «Στη Δημόσια Υγεία αναλογούν 6.500 προσλήψεις. Δεν υποτιμάμε και την μια πρόσληψη στην Υγεία που μπορεί να σώσει ζωές. Όμως επισημαίνουμε ότι με τους ρυθμούς που εκδίδει αποτελέσματα το ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των 6.500 υπαλλήλων θα γίνουν σε 4-5 χρόνια. Όπως συνέβη με την προκήρυξη των 4.000 που ανακοινώθηκε το 2019 και ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο των προσωρινών αποτελεσμάτων. Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες στην ΤΕ κατηγορία Νοσηλευτών στην προκήρυξη του 2019. Τα νοσοκομεία δεν θα ενισχυθούν με νέους νοσηλευτές καθότι συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται είναι επιτυχόντες του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν με αυξημένη μοριοδότηση. Μάλιστα το ισοζύγιο σε πολλά νοσοκομεία είναι αρνητικό, γιατί εργαζόμενοι νοσηλευτές βρίσκονται στους πίνακες επιτυχόντων του διαγωνισμού σε άλλα νοσοκομεία. Έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού και το ίδιο αναμένεται και στην νέα προκήρυξη των 6.500 θέσεων που είναι ο προγραμματισμός για το 2024. Εν τω μεταξύ στα νοσοκομεία αποχωρούν 200 με 300 υπάλληλοι κάθε μήνα. Πώς θα καλυφθούν τα κενά με δεδομένο ότι δεν προσλαμβάνονται πια Συμβασιούχοι εργαζόμενοι λόγω δημοσιονομικών περιορισμών;».
Γι’ αυτό όπως λέει, είναι επιτακτική η ανάγκη μονιμοποίησης των 20.000 συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση καθ’ ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπάρχει σχετική δέσμευση από τον πρωθυπουργό της χώρας.
Επιπλέον, όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,2 δισ. ευρώ ενώ, ο δημόσιες δαπάνες Υγείας είναι στο 5% του ΑΕΠ με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι 7%. «Με τέτοιες δημόσιες δαπάνες δεν φτιάχνει η Δημόσια Υγεία, θα υποβαθμίζεται ημέρα με την ημέρα η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα είναι άνιση η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα και ο πολίτης θα καλείται να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη να αγοράζει υπηρεσίες» τονίζει.
Όσον αφορά τα κενά από διασώστες στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας δεν είναι σωστό – όπως εξηγεί – να καλύπτονται από ένστολους και το πάσης φύσεως προσωπικό των Κέντρων Υγείας θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς γιατί, το προσωπικό που αναλαμβάνει τις διακομιδές με εντέλλεσθε είναι εκτεθειμένο σε ποινικά δικαστήρια με μηνύσεις συγγενών ή ασθενών.
Τέλος, δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με την «εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης σε εργολάβους» διότι σταδιακά απολύονται 6.000 εργαζόμενοι ΣΟΧ που υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων στις υπηρεσίες στήριξης παρ’ ότι έχουν ενεργείς συμβάσεις και στη θέση τους έρχονται εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ ακριβότερα για το Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Στην πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 με στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ. συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ και καλύπτει όσα μέλη της θέλουν να συμμετάσχουν. Το ίδιο και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο με τον πρόεδρο του Μανώλη Βαρδαβάκη να επισημαίνει ότι απεργούν διότι δεν αντέχουν άλλο την απαράδεκτη κατάσταση με την εντατικοποίηση και τους πετσοκομμένους μισθούς τους, την εργασιακή ομηρία για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους αλλά και την ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία των ασθενών.