Skip to main content

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ – Τι καταγγέλουν, γιατί θέλουν συνάντηση με Αγαπηδάκη

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Άγνοια πολλών προβλημάτων δηλώνει η νέα ηγεσία

Για εμπαιγμό και απαξίωση καταγγέλλουν την ηγεσία του ΕΟΔΥ οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι απλήρωτοι, ενώ στον «αέρα» είναι και οι συμβάσεις εργασίας τους, καθώς το τοπίο του αν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων Υγείας. Το Σωματείο εργαζομένων ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος εργαζομένων ΕΟΔΥ ζητά άμεσα συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στις αρμοδιότητες της οποίας υπάγεται και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, επειδή όπως λένε, έχει γίνει πάγια τακτική στον ΕΟΔΥ το «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Οι εργαζόμενοι είχαν χθες συνάντηση με το νέο πρόεδρο του Οργανισμού κ. Χατζηχριστοδούλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ορφανό οι οποίοι τους ξεκαθάρισαν ότι ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί στο άμεσο μέλλον να κρατήσει πάνω από 100-120 εργαζόμενους για το πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων Υγείας, ενώ για το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση-Philos», ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ απάντησε ότι μόνο εάν τον αναγκάσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα το κρατήσει στις αρμοδιότητες του Οργανισμού.

Άγνοια δήλωσε δε για τις σοβαρές ελλείψεις υλικών διερωτώμενος πού πήγαν τα κονδύλια, καθώς επίσης για τα αναδρομικά του ν.4999/2022 που οφείλονται στους εργαζόμενους.

Η συζήτηση που έγινε, σύμφωνα με το Σωματείο, είναι η εξής:

«Σχετικά με το πρόγραμμα Κινητών Ομάδων Υγείας: ο Πρόεδρος του οργανισμού ανέφερε ότι προηγήθηκε συνάντηση παρούσας της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Αγαπηδάκη με το Σωματείο εργαζομένων ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ και τον Πανελλήνιο Σύλλογο εργαζομένων ΕΟΔΥ όπου συμφωνήθηκε η προοπτική τρίμηνης παράτασης του προγράμματος αν εγκριθεί (προφανώς από τα συναρμόδια υπουργεία) και παράλληλα προγραμματίστηκαν συναντήσεις εργασίας για το πως ειδικότητες που απασχολούνται στο πρόγραμμα θα ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στην ερώτηση με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό η απάντηση ήταν “με τον νόμιμο τρόπο”. Σε ερώτηση εάν θα υπάρχει ειδική μοριοδότηση απάντησε θετικά.

Κατόπιν χωρίς δική μας αναφορά, αναφέρθηκε στους οδηγούς του προγράμματος τοποθετούμενος ότι “είναι παράνομοι” αυτή τη στιγμή και επεξηγώντας περαιτέρω ανέφερε πως δεν καταλαβαίνει πως διεκδικούν μονιμότητα και θέσεις εργασίας όταν τόσα χρόνια που εργάζονται δεν μερίμνησαν να αναβαθμίσουν τα διπλώματά τους στις επαγγελματικές κατηγορίες άδειας οδήγησης. Όταν του ειπώθηκε από πλευρά μας πως θα γίνει αυτό με τον μισθό 1ου κλιμακίου ΔΕ κατηγορίας (περί τα 700 ευρώ μηνιαίως δηλαδή) δεν απάντησε.

Προσδιόρισε ότι ο οργανισμός “δεν μπορεί να κρατήσει πάνω από 100-120 εργαζόμενους” για τη συγκεκριμένη δράση που επιτελεί το πρόγραμμα αλλά δεν προσδιόρισε με ποια κριτήρια και ποιες/οι θα παραμείνουν και υπό ποια διαδικασία. Επιπλέον, στο τι θα πράξει αν διεκδικήσουμε δικαστικά την παραμονή μας στην εργασία απάντησε ότι θα είναι κάθετα αντίθετος ο οργανισμός σε κάτι τέτοιο, ακόμα και στις δικαστικές αίθουσες.

Σχετικά με το πρόγραμμα ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση ανέφερε ότι “δεν το θέλει” καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί σύμφωνα με τα λόγια του να απασχολείται στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιατρονοσηλευτικής και ψυχοκοινωνικής) είτε σε πρόσφυγες είτε σε οποιονδήποτε πληθυσμό. Ανέφερε μάλιστα ότι τέτοια προγράμματα θα έπρεπε να αναλαμβάνουν άλλοι οργανισμοί όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ενώ συμπλήρωσε ότι ο οργανισμός θα πρέπει να κρατήσει μόνο το κομμάτι της επιδημιολογικής παρατήρησης και τίποτε άλλο. Όταν του αναφέρθηκε ότι στελέχη του οργανισμού που προσέρχονται στα προσφυγικά καμπς όπου εργάζονται τα υποέργα 2 και 3 του προγράμματος και λένε τα ακριβώς αντίθετα εξεπλάγη και ανέφερε ότι δεν το γνώριζε. Ανέφερε τέλος ότι εάν “αναγκαστεί” από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να πάρει το πρόγραμμα θα το κάνει και θα προσπαθήσει να το πραγματοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σχετικά με την ανακοίνωση της μη καταβολής μισθού λόγω καθυστέρησης εκταμίευσης από το ΤΑΜΕΥ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι ο οργανισμός εκδήλωσε τηλεφωνικά προς το ΤΑΜΕΥ την πρόθεσή του να μισθοδοτήσει από δικά του κονδύλια όπου πήρε τηλεφωνικά θετική απάντηση, ωστόσο όταν το ζήτησε γραπτά δεν πήρε απάντηση ποτέ. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι εάν προχωρήσει από άλλα κονδύλια στη μισθοδοσία του προσωπικού και εκταμιεύσει πχ σε 3 χρόνια το ποσό και αναπληρώσει τα δοσμένα αλλότρια κονδύλια, θα βρεθεί υπόλογος στη δικαιοσύνη ( όλα αυτά για να καλύψει την εξαπάτηση εργαζομένων καθώς ως υπόλογος στο Δημόσιο Λογιστικό ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να μεταφέρει κονδύλια άλλου προορισμού του οργανισμού για αλλότριες πληρωμές καθώς αποτελεί καραμπινάτη παρανομία ). Όταν του αναφέρθηκε ότι υπάρχουν συνάδελφοι με οικογένειες και παιδιά που δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους χωρίς μισθό απάντησε “κι εγώ τι θέλετε να κάνω;”

Σχετικά με τα αναδρομικά του ν.4999/2022 ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτε σχετικό. Του εξηγήθηκε το ιστορικό της υπόθεσης και κάλεσε μπροστά μας τηλεφωνικά τον προϊστάμενο του τμήματος μετακινούμενων πληθυσμών από όπου μάλλον δεν έλαβε ξεκάθαρη απάντηση και ζήτησε πίστωση χρόνου έως σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να μας ενημερώσει τηλεφωνικά για το σε ποιο σημείο βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα.

Σχετικά με τις τραγικές από την αρχή του προγράμματος ελλείψεις σε υλικοτεχνικό υλικό και βασικό εξοπλισμό ανέφερε ότι δεν γνώριζε τις ελλείψεις και ότι δεν έχει νόημα να καλύψει ελλείψεις όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενώ το πρόγραμμα τελειώνει σε δυόμιση μήνες. Ωστόσο αναρωτήθηκε «πού να πήγε άραγε αυτό το κονδύλι που υπήρχε για ηλεκτρονικούς υπολογιστές» (!!!). Για άλλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (αναλώσιμα όπως γραφική ύλη, υγειονομικό υλικό κ.τ.λ. ) ζήτησε να του δοθούν λίστες ελλείψεων μαζί με κοστολόγηση από εμάς (!!!) και να προσπαθήσει να το καλύψει από σχετικά κονδύλια του οργανισμού. Όταν στα πλαίσια των τραγικότατων ελλείψεων χαρακτηριστικά του αναφέρθηκε ότι πρόσφυγας απεβίωσε ενώ δεν υπήρχαν μπαταρίες για τον απινιδωτή του ιατρονοσηλευτικού κλιμακίου του προγράμματος στη δομή της Μόριας Λέσβου, απάντησε “ε πιθανά θα πέθαινε ούτως ή άλλως”.

Σχετικά με την κάκιστη διοικητική συμπεριφορά εκ μέρους του οργανισμού προς τους εργαζόμενους συμβασιούχους στα δύο προγράμματα ανέφερε ότι έχει ήδη πληροφορηθεί και από αλλού για τη συγκεκριμένη συνθήκη που του προκαλεί απορία (!) και ζήτησε να προωθηθούν στον ίδιο και στον κύριο Ορφανό τα αιτήματα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που ουδέποτε πήραν αριθμό πρωτοκόλλου και φυσικά ουδέποτε απαντήθηκαν προκειμένου να το διερευνήσει (!)

Στα πλαίσια του καθήκοντος της εκπροσώπησης των εργαζομένων σας κοινοποιούμε όλα τα παραπάνω για να γνωρίζετε που εργάζεστε και υπό την διοίκηση ποιων.

Επειδή έχει γίνει πάγια τακτική στον ΕΟΔΥ το “δεν ξέρω δεν απαντώ”, ενώ εμείς ξέρουμε το τι ζούμε όλα αυτά τα χρόνια και δεν αποδεχόμαστε την υποβάθμιση, τον εμπαιγμό, την απαξίωση, αιτούμαστε άμεσα συνάντηση με την κα Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, στις αρμοδιότητες της οποίας υπάγεται και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ώστε να απαντήσει επίσημα σε όλα τα παραπάνω που αναφέρονται».