Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε χθες από τον υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο παρουσία του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Άνοιας και της νόσου Alzheimer.
Στόχος του Νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον κ. Βαρτζόπουλο, είναι η ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με σκοπό την εξουδετέρωση του στίγματος και την πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.
Πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη» με ένα σαφές, συνεκτικό και συστηματικό πλαίσιο δράσης, για την περίοδο 2023-2028, που θέλει να κάνει την Ελλάδα χώρα – πρότυπο, φιλική προς τους πάσχοντες από άνοια και συναφείς διαταραχές, και προς τους φροντιστές τους, που επενδύει σημαντικά στην έρευνα και στην περίθαλψη για αντιμετώπιση και θεραπεία.
Το Σχέδιο Δράσης βασίζεται σε 7 άξονες:
- Καταγραφή και ταξινόμηση των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα
- Πρόληψη- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού
- Υποστήριξη φροντιστών των ατόμων με άνοια
- Αντιμετώπιση της άνοιας
- Νομοθεσία- Δικαιώματα ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους
- Έρευνα για την άνοια
- Εκπαίδευση στην άνοια
Συγχρόνως, ιδρύεται στο υπουργείο Υγείας το Εθνικό Συμβούλιο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer με συμμετοχή εκπροσώπων από τα υπουργεία Υγείας – Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με κύριο σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer.
Συνιστάται Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.) που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα ΥΨΥ, τα οποία λειτουργούν στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών και διοικούνται από τον αρμόδιο, για θέματα ψυχικής υγείας, Υποδιοικητή Υ.Πε. Καθορίζονται οι εντασσόμενοι, συνεργαζόμενοι και εποπτευόμενοι φορείς του Δικτύου, προβλέπεται η ενιαία υπηρεσιακή και επιστημονική τους διοίκηση, όπως και η διασύνδεση τους με τους λοιπούς φορείς του Ε.Σ.Υ.
Επιπλέον, συστήνεται «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), στον οποίο εντάσσονται και με τον οποίο διαλειτουργούν όλοι οι, μέχρι σήμερα, εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.
Προς υποστήριξη της λειτουργίας του ΕΔΥΨΥ και του ΕΟΠΑΕ και την επίτευξη της βέλτιστης συνέργειας των δομών και ολιστικής αντιμετώπισης των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας δημιουργείται Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Καταγραφής και Θεραπευτικής Διαχείρισης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, με το οποίο θα διασφαλίζεται το θεραπευτικό συνεχές σε ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υπηρεσιών.
Με αφορμή την παρουσίασή του ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι μέσω αυτού θα παρέχεται αποτελεσματική φροντίδα σε πάσχοντες και τις οικογένειές τους ενώ παράλληλα, θα αναγνωρίζονται και θα οριοθετούνται τα δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια καθώς και ο ρόλος των άτυπων φροντιστών των ασθενών. «Ταυτόχρονα εισάγονται στην ελληνική έννομη τάξη των θεσμών το “πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας” όπως και οι “προγενέστερες οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας” για τα πρόσωπα που πάσχουν από άνοια. Η πρόληψη είναι εφικτή και μπορούμε να το πετύχουμε» σημείωσε κλείνοντας ο υπουργός.