Στις μεγάλες τομές που προωθούνται στον χώρο της υγείας, οι οποίες θα αλλάξουν τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, αλλά ταυτόχρονα θα εκσυγχρονίσουν τις δομές και τους οργανισμούς της υγείας, ώστε να παρέχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του στο 22ο Συνέδριο HealthWorld, με τίτλο «Making Healthcare Reform a Political and Investment Priority», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis.
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας εθνικής πολιτικής για το φάρμακο που θα ενισχύσει την παραγωγή στη χώρα. Συγκεκριμένα ο υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα έχει ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης στο φάρμακο χωρίς όμως να γίνονται αλόγιστες κινήσεις όπως το του 2000 που η δαπάνη είχε φτάσει στα 7 δισ. αλλά είχαμε και υπέρμετρες αυξήσεις στα αναλώσιμα.
Το πρόγραμμα του υπουργείο για το μέλλον της Υγείας περιλαμβάνει:
- Το επαναπατρισμό των επιστημόνων και τον εμπλουτισμό του ΕΣΥ με τέτοιο δυναμικό.
- Αλλαγή στον τρόπο διοίκησης για την καλύτερη λειτουργία του.
- Νέες διοικήσεις με πρόσληψη μέσω αξιοκρατικών κριτηρίων.
- Εφαρμογή των DRG’s σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας, σε όλες τις ιατρικές πράξεις που διασφαλίζουν αντικειμενικότητα και διαφάνεια.
- Ενίσχυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας με επιστημονικό δυναμικό και διεύρυνση του αντικειμένου της.
- Δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για την κεντρική παραγγελιοληψία και την εκκαθάριση με την ονομασία ekapi.net όλων των φαρμακευτικών προϊόντων, που παραγγέλνουν τα νοσοκομεία και διαχειρίζεται η ΕΚΑΠΥ.
- Άμεση εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου ασθενούς ο οποίος τρέχει αρκετά γρήγορα για να ετοιμαστεί και μαζί με αυτόν, ο υγειονομικός χάρτης, το μητρώο του καρκίνου, η ψηφιοποίηση των αρχείων του νοσοκομείου.
- Εκσυγχρονισμός του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι ο κεντρικός κινητήρας όλου του συστήματος δημόσιας υγείας στη χώρα, ο οποίος θα ψηφιοποιηθεί και θα «οπλιστεί» με ελεγκτικές διαδικασίες σε όλο το φάσμα των παρόχων υγείας.
- Ανασύσταση του ΕΟΦ με ψηφιοποίησή του και καλύτερη στελέχωσή.
- Δημιουργία ενός μηχανισμού που δεν υπάρχει στη χώρα, του HDA, του μηχανισμού αξιολόγησης του φαρμάκου, των τεχνολογιών υγείας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής, που από το 2025 πια θα μιλάμε για μια ενιαία πολιτική αξιολόγησης των προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας, που θα αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και με μια ενιαία πολιτική.
- Αναμόρφωση του ΕΚΑΒ με προσλήψεις, νέα ασθενοφόρα και διαχείριση προτεραιοτήτων.
- Δημιουργία δικτύου 17 μονάδων αυξημένης φροντίδας για τη διαχείριση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική
Σύμφωνα με τον υπουργό αυτή θα περιλαμβάνει σταθερούς κανόνες με πρώτη την προσβασιμότητα, την αξιολόγηση, την αποζημίωση, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Στόχος, οι δαπάνες στο φάρμακο να εξελίσσονται με έναν ορθολογικό τρόπο γιατί διαρκώς έχουμε καινοτόμα φάρμακα που μπαίνουν στην αγορά, που είναι αναγκαία και με βάση την αποτελεσματικότητά τους πρέπει να αποζημιωθούν. Αλλά, ταυτόχρονα, υπολογίζοντας τη συνολική πολιτική της χώρας, τις οικονομικές της δυνατότητές και τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Σε αυτό το σημείο ο υπουργός επεσήμανε «Έχουμε τρεις κατηγορίες φαρμακευτικών προϊόντων. Τα καινοτόμα, τα οποία κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται. Αν δείτε τα στοιχεία 20 φάρμακα, 20 προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 20% της δαπάνης. Χιλιάδες προϊόντα, τα τρέχοντα αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και χρόνια, είτε είναι on, είτε είναι off, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά με μια τιμή που έχει ορισθεί, αυτή είναι η δεύτερη κατηγορία, η μαζική δηλαδή κατανάλωση των ποσοτήτων των φαρμάκων που καταναλώνει ο ελληνικός πληθυσμός. Και υπάρχει και ένα μικρό τμήμα, που αφορά στα γενόσημα, το οποίο μεγαλώνει κι εγώ είμαι ευτυχής γι΄ αυτό. Και είμαστε διατεθειμένοι πραγματικά να συνδράμουμε, να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε επενδυτικά, με κίνητρα, τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία τελευταία εξαπλώνεται στην παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων».
Στάθηκε επίσης τα επενδυτικά κίνητρα σε όσους επενδύουν στη χώρα στην παραγωγή με πολλές μορφές, είτε αφορούν απευθείας επιδοτήσεις από το RRF, είτε αφορούν το επενδυτικό claw back λέγοντας «θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε, να επεκτείνουμε και να μεγαλώσουμε κατά το δυνατόν την εθνική φαρμακοβιομηχανία».
Ναι στις παράλληλες εξαγωγές
Ο υπουργός στην ομιλία του έδωσε βαρύτητα στις παράλληλες εξαγωγές λέγοντας χαρακτηριστικά «Τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα είναι όπως είπε, αναγκαία σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά στο πλαίσιο των παράλληλων εξαγωγών τις οποίες, σημειωτέον και θέλω να το τονίσω και εδώ για να είμαστε καθαροί μεταξύ μας, και ειλικρινείς και να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, οι παράλληλες εξαγωγές οι οποίες είναι μια διαδικασία νομιμότητας, μια διαδικασία η οποία προσφέρει στη χώρα εισοδήματα, πρέπει να εναρμονίζεται πάντα με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, της επάρκειας των φαρμάκων για τους Έλληνες ασθενείς» και συμπλήρωσε «Προχωράμε στη δημιουργία ενός μηχανισμού γιατί μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε τα πλήρη στοιχεία, η οποία περιέχει μια σειρά από τεχνικές εφαρμογές έτσι ώστε το δημόσιο, ο ΕΟΦ, οι οργανισμοί του, ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ, οι φαρμακέμποροι, η φαρμακοβιομηχανία, όλοι μας να είμαστε καθημερινά on line, να διαβουλευόμαστε με διαφάνεια και να ξέρουμε ποια προϊόντα είναι ελλειπτικά και δεν θα φύγουν από τη χώρα και ποια από αυτά είναι πλεονασματικά και μπορούν να εξάγονται οπουδήποτε στον κόσμο και φυσικά στο πλαίσιο των παράλληλων εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες, τις επιχειρήσεις της χώρας. Που και αυτοί οι άνθρωποι, αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Άρα, λοιπόν, και εδώ το στοιχείο της διαφάνειας οφείλει να είναι κυρίαρχο γιατί στη δημοκρατία, επαναλαμβάνω, αυτό που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον, είναι το λαϊκό συμφέρον και είναι και η επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία πρέπει να προστατεύεται στο πλαίσιο αυτών των αξιών και των νόμων».
Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ για το ΕΣΥ
Τα χρήματα αυτά θα δοθούν όπως είπε για την ανακαίνιση 170 περίπου Κέντρων Υγείας και 130 περίπου νοσοκομείων της χώρας. Για να βελτιωθούν οι υποδομές και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Επίσης, ανακοίνωσε ότι προχωρά η δημιουργία τριών νέων νοσοκομείων της χώρας στην Κομοτηνή, στη Θεσσαλονίκη το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο και στη Σπάρτη. Ενώ, έχει αποφασισθεί να γίνει και ένα νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη στη θέση του Θεαγένειου και η μεταφορά του σε έναν χώρο στις παρυφές της πόλης.
Στην αναζήτηση project manager για τη διαχείριση των καινοτόμων φαρμάκων
Ο υπουργός ανέφερε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη δημιουργία της εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής περνάει μέσα από τη σύσταση μιας Επιτροπής με τους καλύτερους, διασημότερους, εγκυρότερους επιστήμονες Έλληνες εδώ και Έλληνες του εξωτερικού, πανεπιστημιακούς, κατά το δυνατόν με το μεγαλύτερο κύρος και είναι στην αναζήτηση ενός project manager ο οποίος θα τρέξει όλο αυτό το project.
Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν κάποια working groups για τα καινοτόμα φάρμακα τα οποία κατά τη γνώμη του χρειάζονται ειδική διαχείριση. «Με ένα ειδικό ταμείο, αλλά αυτές είναι οι αρχικές μου σκέψεις, έτσι ώστε να ξέρετε και εσείς τους καθαρούς κανόνες, να γνωρίζετε πολύ καλά ποια θα είναι η επενδυτική σας, η χρηματοδοτική σας, η οικονομική σας δραστηριότητα στη χώρα τα επόμενα χρόνια για να μπορείτε συνεργαζόμενοι με τα board των εταιρειών σας, να ξέρετε που ακριβώς θα πάτε την επιχειρηματική σας δράση στην Ελλάδα» τόνισε.
Όπως είπε, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εισπραχθεί από τις μεγάλες εταιρείες περίπου 15 δισ. ευρώ και δεν έχει γίνει καμία επένδυση. «Αυτό κρατήστε το σας παρακαλώ για να μπορέσουμε όλοι και δεν το λέω για λόγους αντιπαλότητας, το λέω, το αναφέρω και σας καλώ δημιουργώντας περαιτέρω φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, δημιουργώντας κίνητρα τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε. Είμαστε μία χώρα που έχει μπει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Το ΑΕΠ της χώρας ανεβαίνει πραγματικά όχι όσο θα ήθελα, με την έννοια ότι προσωπικά είμαι πολύ φιλόδοξος ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να πετάξει. Θα μπορούσε να είναι στο τέλος της τετραετίας 250 δισ. ευρώ και να ξαναφτάσουμε περίπου εκεί που ήμασταν, αλλά με υγιή τρόπο το ’09. Πολύ μικρότερες χώρες από εμάς έχουν κάνει θαύματα στη φαρμακοβιομηχανία και στην ιατροτεχνολογία και κάνουν τεράστιες εξαγωγές. Νομίζω ότι εμείς είμαστε πολύ καλύτεροι από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και συνθηκών και η φιλοδοξία μου είναι ότι μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε στόχους, ούτως ώστε το ΑΕΠ της χώρας να εκτιναχθεί. Το αξίζουμε και αξίζει να φέρουμε πίσω εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες που θα είναι χρήσιμοι σε εσάς. Για αυτό και η τοποθέτησή μου, η έκκλησή μου, αλλά και η απόφασή μας να εφαρμόσουμε μα πολιτική η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά που σας ανέφερα, μα κυρίως μια αναπτυξιακή πολιτική που θα δώσει τη δυνατότητα σε εσάς να ανοίξουμε πολλές πόρτες για επενδύσεις, είναι απόλυτα ειλικρινής» σημείωσε.