Στο προσκήνιο ήρθαν και πάλι οι ελλείψεις φαρμάκων, με το υπουργείο Υγείας να ευελπιστεί ότι με τη νέα εφαρμογή (app) η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των φαρμακαποθηκών εστιάζει το πρόβλημα στον υποεφοδιασμό από τις εταιρείες, στις ελλείψεις πρώτων υλών και στον μη επαρκή έλεγχο της συνταγογράφησης.
Αναφορικά με τη νέα αυτή εφαρμογή μίλησε χθες στην ΕΡΤ η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, λέγοντας ότι θα παρέχει ακριβή στοιχεία για τη «διαδρομή» ενός φαρμάκου από τη στιγμή εισαγωγής του στη χώρα μέχρι τη διάθεσή του στον τελικό αποδέκτη, που είναι ο ασθενής. Παρόλα αυτά οι ελλείψεις έχουν δημιουργήσει μεγάλη αντιπαράθεση στην αγορά φαρμάκου.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι στη 2η καλύτερη θέση με 280 κωδικούς σε έλλειψη σε 6.500 κωδικούς που κυκλοφορούν, όταν για παράδειγμα χώρες όπως η Δανία με 3.000 κωδικούς φαρμάκων σε κυκλοφορία οι 860 είναι σε έλλειψη.
Η λίστα απαγόρευσης εξαγωγών
Η λύση που δόθηκε από τον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας ήταν η διευρυμένη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών. Μια λίστα που όμως παρουσιάζει πρόβλημα διότι 54 σκευάσματα από τα 280 έχουν θεραπείες αντικατάστασης, άλλα 24 είναι εμβόλια, τα οποία είναι σε προσωρινή απαγόρευση από το 2015, και άλλα 70, ενώ στην αρχή όταν εκδόθηκε η λίστα κρίθηκαν ασφαλή και δεν συμπεριελήφθησαν, έπειτα από παρεμβάσεις που προφανώς έγιναν από κάποιους παράγοντες μπήκαν στη λίστα.
Το ερώτημα στο οποίο δεν απαντά κανείς, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, είναι πώς γίνεται οι παράλληλες εξαγωγές, που αγγίζουν μόνο το 7% της δαπάνης, να ευθύνονται για τις ελλείψεις, όταν το 2006 που έφτασαν το 19% της δαπάνης δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, οι παράλληλες εξαγωγές το 2022 υπολογίζουν (γιατί δεν δίνει πλέον επίσημα στοιχεία ο ΕΟΦ) ότι έφτασαν τα 250 εκατ. σε μια δαπάνη 3,7 δισ. ευρώ.
Ο κ. Σκυλακάκης ζήτησε να πιεστούν οι Κάτοχοι Αδειών Κυκλοφορίας των φαρμάκων να αυξήσουν τον εφοδιασμό της αγοράς διότι το πρόβλημα προέρχεται από εκεί. Οι φαρμακαποθήκες, όπως είπε, έχουν δώσει στοιχεία στο υπουργείο ότι 9 εταιρείες για 54 συγκεκριμένα σκευάσματα υποεφοδιάζουν την αγορά, πιθανώς λόγων των υποχρεωτικών επιστροφών. Υπάρχει εταιρεία, όπως ανέφερε, που έχει μειώσει τον εφοδιασμό σε σκεύασμα κατά 62%.
Οι τρεις κατηγορίες φαρμάκων που είναι στο «κόκκινο»
Το μεγάλο πρόβλημα είναι σε τρεις κατηγορίες φαρμάκων.
- Στις αντιβιώσεις, τα οποία είναι παλιά και δοκιμασμένα φάρμακα. Ωστόσο, πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος ότι στα συγκεκριμένα φάρμακα δεν γίνονται παράλληλες εξαγωγές.Το πρόβλημα είναι η έλλειψη πρώτων υλών, όπως είναι η αμοξυκιλλίνη, γεγονός που ανάγκασε μέχρι και τον πρόεδρο Μπάιντεν τον Μάιο να συστήσει ειδική ομάδα ελέγχου των ελλείψεων.
- Στα διαβητικά φάρμακα νέας γενιάς που ξαφνικά άρχισαν να δίδονται και για άλλες θεραπευτικές ενδείξεις.
- Και, τέλος, στα σκευάσματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Στο σημείο αυτό η κ. Καρποδίνη επεσήμανε ότι όταν ένα σκεύασμα είναι σε έλλειψη μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο με την ίδια δραστική ουσία ή να γίνει υποκατάστασή του με άλλη θεραπεία.
Αυτός είναι και ο λόγος που η συνταγογράφηση πρέπει να γίνεται με δραστική ουσία. Το θέμα όμως είναι αν γίνεται συνταγογράφηση με δραστική και αν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός γι’ αυτό.