Skip to main content

Φάρμακο κατά τις παχυσαρκίας χωρίς παρενέργειες δοκιμάζουν ερευνητές στις ΗΠΑ

Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα που έγιναν σε ποντίκια.

Τη στιγμή που τόσο διεθνώς όσο το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα διογκώνεται συνεχώς η χρήση σκευασμάτων αδυνατίσματος και μάλιστα γρήγορου τα οποία όμως έχουν σοβαρές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό ερευνητές του Πανεπιστήμιου Amherst στη Μασαχουσέτη ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα φάρμακο κατά της παχυσαρκίας χωρίς παρενέργειες.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δημιούργησαν στο εργαστήριο έναν φορέα που βασίζεται σε νανογέλη ο οποίος μεταφέρει το φάρμακο απευθείας στο ήπαρ χωρίς να «ακουμπά» άλλο όργανο. Στα πειράματα που έγιναν σε παχύσαρκα ποντίκια το φάρμακο έδειξε ότι
μπορεί να αντιστρέψει αποτελεσματικά την παχυσαρκία.
«Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία έχασαν εντελώς το βάρος τους και δεν είδαμε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν παχυσαρκία και σχετικές καρδιομεταβολικές διαταραχές, ενθουσιαστήκαμε πολύ με αυτά τα αποτελέσματα» δήλωσε ο Θάι Θαιγιουμαβάν διακεκριμένος καθηγητής χημείας και βιοιατρικής μηχανικής, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Όπως συμβαίνει συχνά σε παρόμοιες περιπτώσεις το Πανεπιστήμιο ίδρυσε μια νεοφυή εταιρεία για να συνεχίσει τις κλινικές έρευνες αυτή την φορά σε ανθρώπους και να εκμεταλλευτεί στη συνέχεια εμπορικά το φάρμακο. «Υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει για να δούμε πώς θα λειτουργήσει το φάρμακο εκτός από τα ποντίκια και στον άνθρωπο αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε» λέει ο Θαιγιουμαβάν.
Οι ερευνητές επέλεξαν το φάρμακο να στοχεύει αποκλειστικά το ήπαρ επειδή κρίθηκε ως το ασφαλέστερο σε σχέση με άλλα όργανα του οργανισμού για την αποφυγή παρενεργειών.
Μόλις ο φορέας νανογέλης βρίσκεται μέσα στα ηπατοκύτταρα, η γλουταθειόνη στα κύτταρα διασπά τη νανογέλη, απελευθερώνοντας το φάρμακο. Το φάρμακο στη συνέχεια ενεργοποιεί τον βήτα υποδοχέα της θυρεοειδικής ορμόνης, οδηγώντας σε συστηματική μείωση των λιπιδίων, αυξημένη σύνθεση χολικών οξέων και οξείδωση λίπους.

Οι ερευνητές χορήγησαν το φάρμακο σε ποντίκια στα οποία για δέκα εβδομάδες έδιναν τροφές πλούσια σε λιπαρά, υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλή χοληστερόλη με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί το βάρος τους. Μετά από πέντε εβδομάδες θεραπείας, τα ποντίκια επέστρεψαν στο φυσιολογικό τους βάρος παρόλο που η δίαιτά τους με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συνεχιζόταν. Τα ποντίκια είδαν επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης τους να πέφτουν και η φλεγμονή του ήπατος να υποχωρεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνική αυτή με τη χρήση νανογέλης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημιουργία φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν και ορισμένες παθήσεις του ήπατος από την στιγμή που αποδεικνύεται ασφαλής τουλάχιστον σε αυτό το όργανο και πιθανώς να δοκιμαστεί το επίπεδο ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της σε άλλα όργανα για ανάπτυξη νέων φαρμάκων για άλλες ασθένειες.

Naftemporiki.gr