Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πύρινο κλοιό και πυκνοί καπνοί σκεπάζουν μεγάλο μέρος της επικράτειας και ανάμεσα στα άλλα πολλαπλά προβλήματα που συνοδεύουν τις πυρκαγιές είναι και οι πιθανές επιπτώσεις της έκθεσης στον καπνό τους.
Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές έχει διάφορα συστατικά, όπως στάχτη και σωματίδια που είναι ορατά, αλλά και πολύ μικρότερα σωματίδια και αέρια. Τα πολύ μικρά είναι αόρατα, αλλά επηρεάζουν την υγεία μας γιατί εισπνέονται βαθύτερα στους πνεύμονες.
Όπως αναφέρεται σε μελέτη του Κέντρου Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι εκτεθειμένοι στον καπνό μακριά από το μέτωπο της πυρκαγιάς δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας και θα ανακάμψουν γρήγορα από όποια συμπτώματα τους παρουσιάζονται. Μερικοί άνθρωποι θα νιώσουν ερεθισμό στα μάτια, καταρροή, και πόνο στο λάρυγγα. Μερικοί θα παρατηρήσουν κάποια επίδραση στην αναπνοή τους ή στο βήχα.
Μεγαλύτερη διάρκεια έκθεσης στον καπνό (για αρκετές εβδομάδες ή μήνες) μπορεί να προκαλέσει ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Η έκθεση στον καπνό μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος και στρες.
Σε άτομα με παθήσεις του αναπνευστικού όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή το εμφύσημα, ο καπνός μπορεί να κάνει πιο έντονα τα συμπτώματα της πάθησής τους και ίσως να προκαλέσει δύσπνοια.
Σε άτομα με καρδιακές παθήσεις, ο καπνός μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη (πόνο στο στήθος), έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή αρρυθμία.
Σε άτομα με διαβήτη, ο καπνός μπορεί να προκαλέσει λίγο ψηλότερες τιμές σακχάρου στο αίμα.
Τα παιδιά και ειδικά όσα είναι κάτω των πέντε ετών δεν θα αντιμετωπίσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας από τον καπνό εκτός αν εκτίθενται συχνά σε καπνό πυρκαγιών.
Στους ηλικιωμένους (κυρίως σε αυτούς που είναι πάνω των 65 χρονών), η έκθεση στον καπνό μπορεί να χειροτερέψει προϋπάρχουσες ασθένειες, όπως παθήσεις του αναπνευστικού ή του καρδιακού συστήματος.