Στο προσκήνιο ήρθαν και πάλι οι ελλείψεις φαρμάκων με την αγορά να έχει χωριστεί σε στρατόπεδα και να ανταλλάσσουν ευθύνες ενώ, ο ΕΟΦ έδωσε στη δημοσιότητα δύο λίστες με 280 φάρμακα για τα οποία θα υπάρχει στο εξής απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών αρχής γενομένης από 1η Αυγούστου.
Το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα ενώ, οι λίστες θα επικαιροποιούνται με βάση των εκάστοτε συνθηκών.
Η απόφαση αυτή έφερε χαμόγελα στο στρατόπεδο των φαρμακοποιών με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να διατείνεται ότι στον κατάλογο εντάχθηκαν 120 σκευάσματα που απουσιάζουν από τα φαρμακεία έπειτα από δική του παρέμβαση ενώ, επισημαίνει ότι πέραν της διεύρυνσης λίστας απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, η επιβολή ηλεκτρονικής διαδικασίας δήλωσης αποθεμάτων από πλευράς φαρμακαποθηκών είναι επιβεβλημένη για να μην αποθεματοποιούνται τα συγκεκριμένα σκευάσματα.
Αντίδραση χονδρεμπόρων
Σοβαρές όμως ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά των χονδρεμπόρων. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων επεσήμανε το παράδοξο της υπόθεσης αφού ο ΕΟΦ απέσυρε τις πρώτες λίστες που ήταν σχετικά ορθολογικές και ανέβασε νέες με 280 προϊόντα, χωρίς καμία τεκμηρίωση της έλλειψης τους.
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά όπως για παράδειγμα, τι μεσολάβησε και ποιος άσκησε πιέσεις σε υπουργείο και ΕΟΦ καθώς και πότε πρόλαβε ο ΕΟΦ να ελέγξει σε μία ημέρα τα αποθέματα των φαρμακείων αφού, σύμφωνα με το έγγραφο του έλαβε τις αναφορές ελλείψεων των φαρμακοποιών στις 26/7/23. Επίσης, πόσες είναι και από που προέρχονται οι ελλείψεις που δηλώθηκαν από επαγγελματίες υγείας;
Το ρεπορτάζ μας πάντως, λέει ότι ο πρόεδρος των φαρμακοποιών την ημέρα της ανακοίνωσης της απαγόρευσης ήταν στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
«Δεν έχουμε 280 προϊόντα σε έλλειψη, αλλά 80 και κάποιος ζήτησε τα υπόλοιπα 200» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς φαρμάκου και ίσως δεν έχουν άδικο. Να θυμίσουμε ότι το Φεβρουάριο ΕΟΦ και υπουργείο είχαν ανακοινώσει ομαλοποίηση της αγοράς στο 92%.
“Ξε-ομαλοποιήθηκε” η αγορά ή ο ΕΟΦ κάνει προληπτικές απαγορεύσεις; Γιατί στις 7/7 ο ΕΟΦ είχε ανακοινώσει ότι «έλλειψη νοείται όταν δεν υπάρχει φάρμακο σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι εμπορικής ονομασίας» και στις νέες λίστες συμπεριλαμβάνονται πάνω από 40 σκευάσματα των οποίων γενόσημα κυκλοφορούν στην αγορά άρα δεν έχουν λόγο να είναι σε απαγόρευση.