Η υπουργός Υγείας της Κύπρου, Δρ Πόπη Κανάρη, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Υγείας της Ελλάδας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις μεταμοσχεύσεις. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στο περιθώριο της συνάντησης οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στα θέματα που άπτονται των χαρτοφυλακίων τους, με απώτερο στόχο, την προστασία και προαγωγή της υγείας των πολιτών των δύο χωρών. Ειδικότερα, συζήτησαν την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης, προαγωγής της υγείας, έγκαιρης ανίχνευσης χρόνιων νοσημάτων και την εφαρμογή ανιχνευτικών πληθυσμιακών προγραμμάτων. Επικεντρώθηκαν στα προβλήματα της παιδικής παχυσαρκίας και του καπνίσματος και στην ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων αντιμετώπισής τους, καθώς και στην ανταλλαγή σχετικής εμπειρογνωμοσύνης στον εν λόγω τομέα.
Ακολούθως, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, θέματα που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα, την οργάνωση και τη λειτουργία των συστημάτων υγείας των δύο χωρών, καθώς και το σημαντικό ζήτημα της παρατηρούμενης έλλειψης επαγγελματιών υγείας, ειδικότερα, νοσηλευτών.
Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, θέμα για το οποίο αποφασίστηκε η συνομολόγηση συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Στόχος της συμφωνίας θα είναι η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου και του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας και τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, για την προαγωγή της δωρεάς οργάνων και την αύξηση της προσβασιμότητας των ασθενών των δύο χωρών σε μοσχεύματα, μέσω εφαρμογής της διαδικασίας των διασταυρούμενων (χιαστί) μεταμοσχεύσεων νεφρού. Αφού οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας και από τις δύο πλευρές, θα ακολουθήσει υπογραφή της, εντός Φθινοπώρου.
Επιπλέον, συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον τομέα της υγείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως τα θέματα της ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε κρίσεις υγείας (επιδημίες/πανδημίες), θέματα που αφορούν στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα και στην προώθηση της εφαρμογής της ψηφιακής πολιτικής και της ηλεκτρονικής υγείας στα κράτη – μέλη.