Skip to main content

Υγεία: Πρόταση για φόρους σε επιβλαβή προϊόντα

«Ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει στο μέλλον να διαχειρίζεται το σύνολο της δημόσιας χρηματοδότησης στο σύστημα υγείας» τονίστηκε σε ημερίδα

Η αναγκαιότητα για χρηματοδότηση της Υγείας προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα τονίσθηκε χθες  σε ημερίδα που έγινε στο ΕΒΕΑ με τον καθηγητή Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Νίκο Πολύζο, να καταθέτει μια ριζοσπαστική πρόταση, ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει στο μέλλον να διαχειρίζεται το σύνολο της δημόσιας χρηματοδότησης στο σύστημα υγείας και αυτή να μετατραπεί σε επιδότηση ασφαλίστρου υγείας.

Όπως είπε, είναι σημαντική η αποδοτικότητα και ισότητα στον καταμερισμό των πόρων στην Υγεία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να μετατραπούν σε αυτοδύναμους οργανισμούς και ότι η σωστή κατανομή των πόρων και των υπηρεσιών υγείας πρέπει στοχεύουν στην τεχνική αποτελεσματικότητα, την ικανοποίηση του ασθενή και την ισότητα στην πρόσβαση.

Ριζοσπαστική όμως είναι και η πρόταση του επίκουρου καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας Πα.Δ.Α. και προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας (i-hecon), Κώστα Αθανασάκη, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης της υγείας είπε ότι απαιτεί πολύπλευρες πολιτικές, οι οποίες -πέρα από το δημοσιονομικό περιβάλλον- θα πρέπει να ενσωματώνουν τη διάσταση της αποδοτικότητας της δαπάνης και πρότεινε για τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων, να μπουν φόροι κατανάλωσης σε επιβλαβή για την υγεία προϊόντα (οι οποίοι αν επιβληθούν θα πρέπει να κατευθύνονται υποχρεωτικά στο σύστημα υγείας), αλλά και άλλοι τρόποι εναλλακτικής φορολόγησης.

Μεγάλο το χρηματοδοτικό κενό

Ο ίδιος σημείωσε ότι το χρηματοδοτικό κενό στη δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα είναι μεγάλο καθώς,  ανέρχεται σε τουλάχιστον 2 δισ. € ετησίως έναντι του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Υπογράμμισε την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τη δυναμική των κλασικών πηγών χρηματοδότησης (γενική φορολογία, εργασιακές εισφορές), οι οποίες ενδέχεται να προσεγγίζουν τα όριά τους.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον πρώην γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο παρά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία από 1,7 δισ. πέρυσι σε 2,2 δισ. φέτος (+29,4%), συνεχίζεται η έλλειψη ρευστότητας και δημιουργούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ όπως είχε υποστηρίξει, στον σχεδιασμό μιας μελλοντικής διακυβέρνησης, η κρατική χρηματοδότηση, σήμερα 52% για τα έξοδα των νοσοκομείων, θα πρέπει να περάσει στον ΕΟΠΥΥ, που σήμερα συμμετέχει με ποσοστό μόλις 29%.

Αναφορικά δε με τη δαπάνη για την πρόληψη η Ελπίδα Πάβη, κοσμήτωρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με μία ανάλυση για τη σύνδεση της Πρόληψης με τη Δημόσια Υγεία εξήγησε ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σταθερή για τα τελευταία είκοσι χρόνια και σε σχέση με τις υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε. η Ελλάδα κατέχει την 25η θέση κατάταξης.