Skip to main content

Αυστραλία: Νομιμοποιεί τα ψυχοτρόπα φάρμακα για παθήσεις ψυχικής υγείας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η αμφιλεγόμενη αυτή κίνηση χαιρετίστηκε από πολλούς επιστήμονες και ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας ως ένα παιχνίδι που αλλάζει τα δεδομένα.

Η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων ψυχικής υγείας.

Οι εγκεκριμένοι ψυχίατροι μπορούν πλέον να συνταγογραφούν MDMA σε όσους πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες και μαγικά μανιτάρια για ορισμένους τύπους κατάθλιψης.

Η αμφιλεγόμενη αυτή κίνηση χαιρετίστηκε από πολλούς επιστήμονες και ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας ως ένα παιχνίδι που αλλάζει τα δεδομένα.

Ωστόσο, άλλοι λένε ότι η κίνηση ήταν πολύ βιαστική και δεν θα πρέπει να υπερτονιστεί.

Οι ειδικοί λένε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος ενός «κακού ταξιδιού», δηλαδή όταν ο χρήστης έχει μια δυσάρεστη εμπειρία ενώ βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Και η θεραπεία έχει κόστος, με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι μια σειρά θεραπείας μπορεί να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Το MDMA – γνωστό και ως το ναρκωτικό για πάρτι ecstasy – είναι ένα συνθετικό ναρκωτικό που δρα ως παραισθησιογόνο. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του χρήστη, τις αισθητηριακές εμπειρίες και διαστρεβλώνει την αίσθηση του χρόνου.

Τα μαγικά μανιτάρια, τα οποία αναπτύσσονται με φυσικό τρόπο, έχουν επίσης παραισθησιογόνα αποτελέσματα λόγω της δραστικής ένωσης ψιλοκυβίνη.

Ενώ η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ρυθμίζει τα ναρκωτικά ως φάρμακα, κλινικές δοκιμές βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που επισημοποιήθηκαν στην Αυστραλία την 1η Ιουλίου, οι εγκεκριμένοι ψυχίατροι μπορούν να συνταγογραφούν το MDMA για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και την ψιλοκυβίνη για την κατάθλιψη που έχει αντισταθεί σε άλλες θεραπείες.

Η χρήση των ψυχοτρόπων ουσιών θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά και να μην είναι μια περίπτωση «πάρε ένα χάπι και φύγε», δήλωσε ο δρ Μάικ Μάσκερ, ερευνητής ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Περιγράφοντας την κίνηση αυτή ως «game-changer», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι, στην περίπτωση του MDMA για παράδειγμα, ο ασθενής θα κάνει πιθανότατα τρεις θεραπείες σε διάστημα πέντε έως οκτώ εβδομάδων. Κάθε θεραπεία θα διαρκούσε περίπου οκτώ ώρες, με τον θεραπευτή να μένει με τον ασθενή καθ’ όλη τη διάρκεια.

Ωστόσο, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να περιμένουν θαυματουργή θεραπεία.

Πηγή: BBC