Μείωση των θανάτων ατόμων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά καταγράφει η νέα έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ, την ίδια στιγμή σε διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της ναλοξόνης έχει οδηγηθεί ο ΟΚΑΝΑ με αποτέλεσμα να έχουν σωθεί περισσότερες από 138 ανθρώπινες ζωές.
Μειωμένοι οι βεβαιωμένοι θάνατοι από ουσίες
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΣΟΔΝ-ΕΜΠ της Ελληνικής Αστυνομίας για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα, το 2022 οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι που σχετίζονται με χρήση ουσιών ανέρχονται σε 32, σε σχέση με 56 θανάτους που αναφέρθηκαν αντίστοιχα για το 2021. Ουσιαστικά πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων που έχει καταγραφεί από το 2012, και αντανακλά τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί στον τομέα των εξαρτήσεων και της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας.
Ισχυρή άμεση πρόσβαση και φροντίδα
Ο ΟΚΑΝΑ με τη θετική γνωμοδότηση και διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της Ναλοξόνης από όλους, τη δημιουργία του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) στη χώρα μας και την ισχυρή παρουσία στο πεδίο με την ομάδα streetwork και το δίκτυο άμεσης πρόσβασης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έχει συμβάλει στην μείωση του ποσοστού θνητότητας από υπερδοσολογία κατά 50%.
Συγκεκριμένα, από την διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της Ναλοξόνης έχουν σωθεί περισσότερες από 138 ανθρώπινες ζωές από τα στελέχη του ΟΚΑΝΑ, τόσο εντός του ΧΕΧ, όσο και στο Υπνωτήριο/ΑΚΗΑ που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και από την ομάδα streetwork που καθημερινά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, εκτός των άλλων έχουν σωθεί 77 συνάνθρωποί μας μέσω στενής παρακολούθησης και παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας στον ΧΕΧ.
Το άθροισμα των ανθρώπινων ζωών που έχουν σωθεί σε μόλις ένα έτος δείχνει ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την συμβολή όλων των καινοτόμων και σημαντικών δράσεων που έχουν γίνει από τον ΟΚΑΝΑ στο πεδίο των εξαρτήσεων. Στόχος, φυσικά είναι να μην υπάρχει ούτε μία απώλεια ανθρώπινης ζωής και προς αυτό το στόχο κινήθηκε και το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ με την δυνατότητα χορήγησης της Ναλοξόνης πλέον από όλους. Έτσι κάθε έτος θα μπορούν να σώζονται περίπου 250 συνάνθρωποί μας, όσο είναι και ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων από υπερδοσολογία με βάση και τα στοιχεία του ΕΚΤΕΠΝ.
Η Ελλάδα ξεπερνά τον μ.ό. του ΠΟΥ για τη διανομή υλικού
Σήμερα, ο ΟΚΑΝΑ και η Ελλάδα, μαζί με μόνο άλλες 4 χώρες (την Τσεχία, την Ισπανία, το Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία), έχουν επιτύχει να ξεπεράσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το διανεμόμενο υγειονομικό υλικό ασφαλούς χρήσης που αντιστοιχεί σε κάθε άτομο ανά έτος, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Θανάσης Θεοχάρης.
«Tόσο η δημιουργία και η λειτουργία δομών, όπως ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης, όσο και η χορήγηση ναλοξόνης απευθείας στο πεδίο από επαγγελματίες υγείας και μη, αποτελούν πρακτικές, ήδη δοκιμασμένες, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη βιβλιογραφία, αλλά και στην πράξη, εδώ και χρόνια, σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο» όπως λέει.
Καμία αναφορά θανάτου από υποκατάστατα στην Ελλάδα
Το ίδιο ισχύει και για τα υποκατάστατα, τα οποία όπως μας εξηγεί ο κ. Θεοχάρης, αποτελούν μία εκ των θεραπευτικών επιλογών που διαθέτει η χώρα μας μέσω του ΟΚΑΝΑ και παρέχονται στα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών. Αναλυτικότερα, τα υποκατάστατα είναι φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες είναι ελεγμένες και εγκεκριμένες τόσο από διεθνείς, όσο και από εγχώριους οργανισμούς φαρμάκων και ελεγκτικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς, και χορηγούνται υπό ιατρική παρακολούθηση παρέχοντας ένα ασφαλές πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάρτησης. Δεν έχει τεθεί ως τώρα κανένα ζήτημα ασφάλειας στην Ελλάδα, πόσω δε μάλλον θανάτων από αυτά. Παράλληλα με την χορήγηση υποκατάστατων παρέχονται ψυχοκοινωνικές,συμβουλευτικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες, καθώς και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να έχουν οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ μία ολιστική φροντίδα στην προσπάθειά τους να επανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ «θα πρέπει ως χώρα και ως κοινωνία να αντιληφθούμε ότι η αντιμετώπιση της εξάρτησης είναι πολυεπίπεδη και πολύπλευρη. Η μονοδιάστατη αντιμετώπιση της εξάρτησης, κατά κοινή επιστημονική ομολογία, δεν αποφέρει πάντα αποτελέσματα. Η δυνατότητα θεραπευτικών επιλογών είναι αυτή που ισχυροποιεί το δικαίωμα των εξαρτημένων ατόμων στην υγεία, στη φροντίδα και στην ίδια τη ζωή».