Skip to main content

Ποια είναι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSΙ

Τα «μέτωπα» στην Υγεία είναι πολλά και όλα ανοικτά

Δύο αναβαθμισμένα στελέχη, η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, παραμένουν στο υπουργείο Υγείας και μπαίνουν δυναμικά στην ηγεσία του με τη νέα κυβέρνηση, ενώ, ένας παλιός γνώριμος ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος επανέρχεται σε αυτό. Άγνωστο το χαρτοφυλάκιο είναι ουσιαστικά μόνο για τον νέο επικεφαλής υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος ενώ έχει περάσει κατά καιρούς από αρκετές υπουργικές θέσεις δεν έχει την εμπειρία του Υγείας.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει διατελέσει υπουργός και υφυπουργός σε αρκετά υπουργεία όμως δεν έχε περάσει μέχρι σήμερα ποτέ από το Υγείας. Γεννήθηκε στη Βέροια το 1955 από πρόσφυγες Πόντιους Μικρασιάτες γονείς. Είναι παντρεμένος με τη Μαίρη Ματσούκα και έχουν δύο κόρες και τρεις γιούς. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και έχει ασκήσει δικηγορία στην Αθήνα και στη Βέροια. Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1987, όταν ανέλαβε Νομάρχης Καρδίτσας επί κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το 1989 εκλέγεται πρώτος σε ψήφους Βουλευτής Ημαθίας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Επανεκλέγεται αδιάλειπτα Βουλευτής Ημαθίας έως και το 2007. Από το 2007 έως και το 2014 είναι μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ως εκπρόσωπος της Β’ Εκλογικής Περιφέρειας της Αθήνας. Κατά το παρελθόν έχει υπηρετήσει ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2019, υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (Κυβέρνηση Συνεργασίας Αντώνη Σαμαρά/Ευάγγελου Βενιζέλου 2013 – 2015), υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου 2012), υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας (Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου 2011-2012), υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας (Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου 2010 – 2011), υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου 2009 –2010), υπουργός Δημοσίας Τάξης (Κυβέρνηση Κώστα Σημίτη 1999 – 2003), υφυπουργός Ανάπτυξης & Εμπορίου (Κυβέρνηση Κώστα Σημίτη 1996 – 1999), υφυπουργός Εμπορίου (Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1994 – 1996).

Μ. Χρυσοχοΐδης: Προσωπικό στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας

Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη παραμένει στα γνωστά της λημέρια αλλά αναβαθμισμένη καθώς από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021 είχε αναλάβει στο υπουργείο Υγείας τα καθήκοντα της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων όπως το ψηφιακό βιβλιάριο για τα παιδιά, στο σχέδιο πρόληψης χρόνιων νοσημάτων που εντάσσεται στο πρόγραμμα Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» και στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Είναι ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή. Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας και έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει παρουσιάσει αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Το 2019 παραιτήθηκε από την ακαδημαϊκή της θέση, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022, συμβάλλοντας καταλυτικά στο να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Μάριος Θεμιστοκλέους

Αναβαθμισμένος παραμένει στο υπουργείο Υγείας και ο Ελληνοκύπριος ιατρός, νευροχειρουργός Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος, μέχρι πρότινος είχε τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid -19 και Συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Επιπλέον, υπήρξε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ-Ταμείο Ασφάλισης και Σύνταξης Υγειονομικών) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων). Ως ιατρός, εργάστηκε ως νευροχειρουργός σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» και ως Επιμελητής Α’ στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία».

Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Ο ψυχίατρος Δημήτριος Βαρτζόπουλος είναι παλιός γνώριμος στο υπουργείο Υγείας καθώς η τελευταία του θητεία εκεί ήταν την περίοδο 2011-2012 επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου ως υφυπουργός με χαρτοφυλάκιο την ψυχική υγεία παίρνοντας τα ηνία από τον Χρήστο Αηδόνη. Γεννήθηκε το στην Θεσσαλονίκη το 1957 και μεγάλωσε στην Καβάλα. Αποφοίτησε το 1981 με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ, ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι ειδικευμένος σε θέματα Νομικής Ψυχιατρικής. Εργάστηκε ως επιστημονικός διευθυντής ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής και εκλέχτηκε εκπρόσωπος στα διοικητικά συμβούλια του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και στα συνέδρια ΦΕΑΠΘ και ΕΦΕΕ από το 1975-1981. Διατέλεσε πρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης και από το την περίοδο 1982-1985 συμμετείχε στην πολιτική οργάνωση της ομογένειας και εκλέχτηκε πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας Βόννης και της ΝΟΔΕ Δυτικής Γερμανίας. Από το 1985 υπήρξε μέλος της ΔΗΑΝΑ και το 1993 υποψήφιος βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με την Νέα Δημοκρατία. Υπήρξε διοικητής της Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την για τα έτη 2004 – 2005 και της Γ΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας την περίοδο 2007-2009. Το 2009 ανέλαβε ως συντονιστής της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας και το 2004-2009 υπήρξε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Τα «μέτωπα» στην Υγεία είναι πολλά και όλα ανοικτά. Η νέα ηγεσία έχει να διαχειριστεί πολλές «καυτές πατάτες» όπως είναι το clawback, η αναβάθμιση του ΕΣΥ, οι συνενώσεις κλινικών, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι προσλήψεις, το μισθολόγιο, ο προσωπικός ιατρός, οι μετακινήσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και φυσικά το χρόνιο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων.